V Škocjanu s predstavniki ministrstev o romskih vprašanjih

Škocjan, 26. novembra - V Škocjanu, kjer so julija o romski problematiki v tej dolenjski občini govorili z notranjim ministrom Alešem Hojsom in generalnim direktorjem policije Antonom Olajem, so na Hojsovo pobudo danes pripravili pogovor s predstavniki ministrstev. Preverili so, kako poteka uresničevanje prednostnih nalog, ki jih je po posameznih resorjih določila vlada.

Škocjan, sedež občinske uprave.
V Škocjanu o romski problematiki s predstavniki ministrstev.
Direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin in škocjanski župan Jože Kapler.
Foto: Rasto Božič/STA

Škocjan, sedež občinske uprave.
V Škocjanu o romski problematiki s predstavniki ministrstev.
Škocjanski župan Jože Kapler.
Foto: Rasto Božič/STA

Škocjan, sedež občinske uprave.
V Škocjanu o romski problematiki s predstavniki ministrstev.
Škocjanski župan Jože Kapler.
Foto: Rasto Božič/STA

Vlada je namreč 29. septembra sprejela dokument, s katerim je po posameznih resorjih oz. ministrstvih določila prednostne naloge za reševanje težav sobivanja z Romi, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič.

Na današnjem pogovoru so sicer ugotovili, da se stvari premikajo. Želijo pa, da bi se reševanje omenjenih vprašanj reševalo hitreje, kajti pomembno je, da dosežejo sobivanje ljudi in romske populacije, je dodal po srečanju v Škocjanu.

Ocenili so, da policija svoje delo opravlja dobro. Premiki so tudi na področjih šolstva, dela in družine. Prepričan pa je, da bo premikov prišlo tudi na področjih ministrstva za pravosodje, je še povedal Predalič.

Škocjanski župan Jože Kapler je dejal, da so že na prvem sestanku ugotovili, da je potrebno omenjeno tematiko reševati sistematično in da bi morala ta zajemati ukrepe vseh resornih področij. Kot je ocenil, se danes niso "kaj posebnega dogovorili".

Predstavnikom posameznim ministrstev so sicer predstavili stanje, ki, kot menijo na škocjanski občini, ogroža normalno sobivanje in izvajanje šolskih programov. V okolici romskih naselij se povzroča tudi škoda, v naseljih pa gradijo nelegalne objekte, so opozorili.

Sicer pa jih v Škocjanu zanima predvsem, kako bi delovali v prihodnje in ne to, kaj je bilo, je nadaljeval župan. Želijo namreč, da bi se stanje izboljšalo in da bi bili zadovoljni tako večinsko prebivalstvo kot romska skupnost.

Radi bi, da bi prišlo do ukrepov na sistemski ravni, ki bi prinesli določen red in upanje v smislu medsebojnih odnosov. Kot vrednoto želijo tudi poudariti delo in s tem čim več Romov spodbuditi k zaposlitvi. Problem pa je tudi v tem, da v medsebojno razdeljeni romski skupnosti nimajo pravega sogovornika, je še opozoril Kapler.

Po njegovih podatkih v Občini Škocjan med 3400 prebivalci živi nekaj več kot 300 Romov, število romskih otrok pa v osnovni šoli dosega petino, skupaj jo obiskuje približno 80 otrok romskega rodu. Občina sicer nima romskega svetnika.

Vabilu na današnji za javnost zaprt pogovor so se po podatkih škocjanske občine odzvali na ministrstvu za notranje zadeve, ministrstvu za okolje in prostor, ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvu za pravosodje ter na vladnem uradu za narodnosti.

apo/rbo/apo
© STA, 2021