Američani ponovno množično praznujejo zahvalni dan

New York, 25. novembra - Američani danes znova množično praznujejo nacionalni praznik zahvalni dan, potem ko je bilo lani zaradi pandemije covida-19 manj praznovanj in manj potovanj. Tokrat je po ocenah Ameriške avtomobilistične zveze šlo na pot, daljšo od 80 kilometrov, 48,3 milijona ljudi ali štirje milijoni več kot lani.

ZDA, Washington.
Ameriški predsednik Joe Biden je na dvorišču Bele hiše slavnostno pomilostil dva purana, ki za dan zahvalnosti ne bosta končala na praznični mizi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Predsednik ZDA Joe Biden s svojo širšo družino praznuje na otoku Nantucket v Massachusettsu, kar je družinska tradicija vse od leta 1975. Biden je že v ponedeljek obiskal vojake v oporišču Fort Bragg v Severni Karolini, kjer je pomagal deliti hrano. To je skupaj s prvo damo Jill in podpredsednico Kamalo Harris počel tudi v Washingtonu, kjer so v ljudski kuhinji pakirali praznično pojedino za brezdomce.

Letalski promet za praznik naj bi bil letos na ravni pred pandemijo covida-19, kar pomeni veliko gnečo. Inflacija pa je podražila hrano.

blm/rp/blm
© STA, 2021