Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Policija svari pred drznimi tatvinami po domovih

Koper, 27. oktobra - Na območju celotne države se v zadnjem času spet pojavljajo drzne tatvine po domovih, katerih žrtve so predvsem starejši občani, ugotavljajo na Policijski upravi (PU) Koper. Občanom zato svetujejo, naj ne nasedajo neznancem. Prav tako imajo od njih pravico zahtevati, da se jim izkažejo.

Storilci žrtve zamotijo s pogovorom, pri čemer se v večini primerov lažno predstavijo, da so serviserji, prodajalci, delavci telekomunikacijskih podjetij, da prihajajo iz elektroslužbe in da si ogledujejo, kje bi postavili nove daljnovode, števce in podobno, so v sporočili za javnost opisali na policiji.

Na ta način tatovi žrtve zvabijo stran od hiše (ali stanovanja) ali pa žrtev zvabijo v določen prostor, tako da žrtev hiše nima več pod nadzorom. Medtem drugi storilec izrabi priložnost in hišo pregleda za vrednimi stvarmi. V večini primerov odtujijo predvsem zlatnino in denar.

Policija občanom svetuje, naj ne odhajajo z neznanci in naj jim ne nasedajo. Od njih imajo pravico zahtevati, da se jim izkažejo. Če storitev ni napovedana, pa naj preverijo pri izvajalcu oz. naročniku, preden osebe spustijo v hišo.

Občani naj vsako sumljivo okoliščino takoj prijavijo policiji na številko 113. Policisti se bodo odzvali na vsak klic, so še navedli na PU Koper.

miv/apo
© STA, 2021