Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Robotka Frida za podporo pri bolnišnični oskrbi

Maribor, 27. oktobra - Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru v sodelovanju s tamkajšnjo filozofsko fakulteto in Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor razvijajo robota za podporo pri oskrbi bolnikov v bolnišnici. Poimenovali so ga Frida, kmalu pa naj bi se ji pridružil še Smiljan.

Maribor.
Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru v sodelovanju s tamkajšnjo filozofsko fakulteto in Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Maribor razvijajo robota za podporo pri oskrbi bolnikov v bolnišnici. Poimenovali so ga Frida, kmalu pa naj bi se ji pridružil še Smiljan.
Foto: Univerza v Mariboru

Po besedah vodje projekta Izidorja Mlakarja želijo s tem razbremeniti osebje v bolnišnici in dodati socialni stik, ki ga živo osebje ne zmore več.

Robot bo namenjen vzpostavljanju stika z bolnikom in zbiranju podatkov o njem. Tako bo na primer spraševal bolnike, kako se počutijo, ter podrobno beležil podatke o njem. Tako bo zdravnik med vizito dobil več podatkov v realnem času in povezane z drugimi podatki v bolnišničnem sistemu, da bo lažje sprejemal odločitve. Ne more pa povsem nadomestiti medicinske sestre.

ase/apo
© STA, 2021