Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ministrstvo potrdilo vojaški udar v Sudanu in aretacijo civilnih voditeljev

Kartum, 25. oktobra - Sudansko ministrstvo za informiranje je potrdilo, da je vojska danes pridržala več visokih predstavnikov civilnih oblasti, vključno s civilnimi člani suverenega sveta in ministri prehodne vlade, in jih prepeljale na neznano lokacijo. Aretiran je bil tudi premier Abdal Hamdok, ker po navedbah ministrstva ni hotel podpreti vojaškega udara.

Nemčija, Berlin.
Sudanski premier Abdalah Hamdok je po državnem udaru v hišnem priporu, vojska je aretirala tudi več drugih članov vlade ter blokirala vse vhode v prestolnico Kartum.
Foto: dpa/STA

Da se je v Sudanu začel državni udar, so mediji poročali že ponoči. Vojska je zaprla vse vpadnice v prestolnico Kartum in patruljira po ulicah prestolnice. Po državi so prekinjene internetne povezave, državna televizija oddaja le patriotske pesmi.

Vlada premierja Hamdoka je bila vzpostavljena, potem ko so množični protesti leta 2019 z oblasti odnesli dolgoletnega avtoritarnega predsednika Omarja al Baširja. Njeno delo je nadziral t. i. suvereni svet z generalom Abdulom Fatahom al Burhanom na čelu.

jav/vb/jav
© STA, 2021