Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Amnesty International opozarja na napade na svobodo izražanja v pandemiji

London, 19. oktobra - Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International v poročilu opozarja, da so nekatere vlade po svetu izkoristile pandemijo covida-19 za zatiranje svobode izražanja in kritikov. Izpostavlja, da je pomanjkanje ustreznih informacij lahko vodilo tudi v izgube življenj.

Ljubljana, DZ.
Demonstracije z opozorilom na izbris, ki so jih pripravili Mirovni inštitut, Pravno informacijski center nevladnih organizacij ter Amnesty International Slovenije.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Amnesty poudarja, da svoboden pretok točnih in pravočasnih informacij, ki temeljijo na dokazih, krepi osveščenost o tveganjih za zdravje in načinih, kako jih preprečiti.

A zaradi represivnih ukrepov nekaterih vlad so številni ostali brez dostopa do informacij in zato niso vedeli, kako naj se zaščitijo.

Izpostavlja primer Kitajske, kjer so sprožili na tisoče kazenskih preiskav zaradi širjenja določenih informacij o razsežnosti izbruha koronavirusa.

Kritična je tudi do družbenih medijev, ki da niso naredila dovolj za ustavitev širjenja lažnih in zavajajočih informacij.

spo/mlj/spo
© STA, 2021