Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pri možganski kapi lahko minute rešijo življenja

Ljubljana, 18. oktobra - Pri možganski kapi lahko minute rešijo življenja, pomemben je predvsem čas, kdaj na opozorilne znake reagiramo, so na novinarski konferenci ob svetovnem dnevu možganske kapi, ki bo 29. oktobra, izpostavili govorci. Poleg očitnih znakov za možgansko kap so opozorili tudi na pomen zdravljenja drugih kroničnih nenalezljivih bolezni.

Radenci, hotel Radin.
Predstavitev Združenja bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo (CVB) Slovenije ob svetovnem dnevu možganske kapi, ki ga zaznamujemo 29. oktobra.
Foto: Marjan Maučec/STA

Predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije Matija Cevc je poleg očitnih znakov za možgansko kap - to so slabo razumljiv govor, šibka roka ali noga in na obrazu povešen ustni kot - poudaril pomen zdravljenja drugih kroničnih nenalezljivih bolezni. To so neurejen krvni tlak, slabo urejena sladkorna bolezen, motnje v presnovi maščob in neredno utripanje srca.

Zdravnica Janja Pretnar Oblak z nevrološke klinike pa je opozorila, da lahko možganska kap nastopi tudi neopaženo in povzroči kognitivni upad.

npe/mo/mo
© STA, 2021