Varuh Svetina: Pušča je vzorčni primer oblikovanja družbe vključenosti

Ljubljana, 8. oktobra - Varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki se ni mogel udeležiti dogodka ob 110. obletnici romskega naselja Pušča, je zbranim namenil nekaj misli. Za izboljševanje razmer romske skupnosti je pomembno usklajeno delovanje vseh na lokalni in državni ravni, meni. Pušča pa je vzorčni primer družbe vključenosti, kjer vsakdo lahko najde svoje mesto.

Ljubljana.
Varuh človekovih pravic Peter Svetina.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so pojasnili pri Varuhu, so organizatorji varuha povabili, da se udeleži dogodka ob 110. obletnici, a se povabilu zaradi službene poti v tujino ni mogel odzvati. Je pa poslal nekaj svojih misli ob tem dogodku.

Zapisal je, da se danes spominjajo, ko so se pred 110 leti na svojem potovanju v Prekmurju ustavili tudi Romi in si v pokrajini strpnosti, prijaznosti in gostoljubnosti ustvarili svoje naselje po svojih predstavah. "Ne pozabimo, zemljišče, na katerem so si vaši predniki postavili prva bivališča, so kupili," je spomnil.

Ocenil je, da čeprav praznovanje ni priložnost za jezo nad tem, da nekatera romska naselja v Sloveniji še nimajo dostopa do čiste pitne vode, pa je to v tako razviti državi nezaslišano.

"Danes je dan, ko beseda Pušča kaže na kulturno in družbeno pestrost, živost ter zgled sodelovanja lokalne skupnosti in Romov. Je dan, ko lahko z veseljem zremo v primer vključevanja, sobivanja in sodelovanja," je navedel in izpostavil, da imata pri gradnji vključujoče družbe poseben pomen tudi izobraževanje in ozaveščanje.

"V Prekmurju so se že davno zavedali, da je treba seme sprememb sejati pri otrocih, zato je na obrobju Pušče leta 1962 zrasel vrtec za romske otroke. Otroci, ki so ga obiskovali, so bolj redno hodili v šolo. Imeli so boljše možnosti kot njihovi starši. Ozaveščanje je potekalo na najboljši možen način: v odprtih odnosih ob srečanjih in spoznavanju vzajemnih potreb," ocenjuje varuh.

Za izboljševanje razmer romske skupnosti je po njegovem mnenju posebej pomembno medsebojno usklajeno delovanje vseh pristojnih na lokalni in državni ravni. Poudaril je tudi pomen instituta romskega pomočnika, ki je pomemben vezni člen med šolo ali vrtcem in romsko skupnostjo.

Pušča je, kot je poudaril, vzorčni primer, kako je mogoče oblikovati družbo vključenosti, kjer vsakdo lahko najde svoje mesto. Občina Murska Sobota ima romskega svetnika, prav tako dejavno sodeluje pri urejanju infrastrukture, otroci hodijo v šolo, starejši tudi študirajo in s svojim znanjem pomagajo, je dejal.

"Pušča lahko služi kot model za urejanje problematike, kot pot, ki v daljšem časovnem obdobju omogoča gradnjo trdnih temeljev sožitja. Pri tem pa je, poudarjam, nujna tudi aktivna vloga države, ki mora vstopiti v razmerja na lokalni ravni, ko je to potrebno. Napredek je mogoč, ko vsi deležniki delujejo usklajeno in v dobri veri," je prepričan Svetina.

vi/mo/tz
© STA, 2021