Predsednica SKGZ zaskrbljena zaradi porasta desnice v FJK

Nabrežina, 6. oktobra - Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila se je na torkovem sestanku deželnega sveta SKGZ odzvala na izid nedavnih lokalnih volitev v Italiji in izrazila skrb glede porasta skrajne desnice v italijanski deželi Furlaniji - Julijski krajini.

Italija, Trst.
Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Rast skrajne desnice v naši deželi Furlaniji - Julijski krajini nas navdaja z zaskrbljenostjo. Z veliko žalostjo sledimo tudi primeru Milj, kjer ne bo več Slovenca v občinskem svetu," je poudarila predsednica SKGZ, ene od krovnih organizacij slovenske avtohtone narodne skupnosti v Italiji. Hkrati je izrazila zadovoljstvo nad slovenskimi kandidati, ki imajo po njenih besedah velike zasluge za uspeh Demokratske stranke v Trstu.

V tržaški občinski svet so bili namreč izvoljeni Valentina Repini, Stefano Ukmar in Štefan Čok, ki je med drugim tudi član deželnega sveta SKGZ.

Ob tem je Dobrila opozorila, da v prvem krogu volitev še ni bil izvoljen tržaški župan, zato je Tržačane pozvala, naj se udeležijo drugega kroga lokalnih volitev in "se odločijo v prid Slovencem prijaznega mesta, za kar bo odločilen tudi sleherni glas naše manjšine".

V Trstu se je v prvem krogu volitev za župana najbolje odrezal dosedanji desnosredinski župan Roberto Dipiazza, ki je zbral 46,9 odstotka glasov. V drugem krogu se bo pomeril s kandidatom leve sredine, podpredsednikom deželnega parlamenta FJK in nekdanjim senatorjem Francescom Russom, ki je v prvem krogu zbral 31,7 odstotka glasov.

Člani deželnega sveta SKGZ so na torkovem srečanju tudi sprejeli odločitev, da bo kongres SKGZ pozno spomladi prihodnje leto ter, da podprli članstvo te krovne organizacije v Federalistični zvezi evropskih narodnosti (Fuen).

lkr/mlj
© STA, 2021