Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ sprejel dopolnitve pokojninskega zakona

Ljubljana, 29. septembra - DZ je s 66 glasovi za in nobenim proti sprejel dopolnitve pokojninskega zakona, ki so jih predlagali v Levici. Obdobje prostovoljne vključitve v pokojninsko zavarovanje se bo tako tudi po 1. januarju 2013, ko je začela veljati zdajšnja pokojninska reforma z drugačnimi rešitvami, štelo v pokojninsko dobo brez dokupa.

Ljubljana, DZ.
Izredna seja DZ, na kateri obravnavajo predlog zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 ter predlog o dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Z dopolnitvami se po besedah Levice kot predlagateljice popravljajo krivice za zavarovance, ki so po uveljavitvi reforme leta 2013 ostali prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje in še naprej plačevali prispevke zanj. Pri tem pa niso vedeli, da se jim doba, za katero so vplačevali prispevke, ne bo upoštevala kot pokojninska doba brez dokupa.

Navedenim se bo čas plačevanja prispevkov od leta 2013 do prve prekinitve zavarovanja po novem štel v pokojninsko dobo brez dokupa. Pokojnina jim bo na novo odmerjena.

pse/lad/apo
© STA, 2021