Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Guterres v uvodu splošne razprave svetovnih voditeljev na ZN sprožil alarm

New York, 21. septembra - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes ob začetku splošne razprave svetovnih voditeljev na 76. zasedanju Generalne skupščine ZN opozoril na skrb vzbujajoče razmere v svetu. Tu sem, da sprožim alarm, svet se mora zbuditi, ker je na robu prepada in se pomika v napačno smer, je dejal.

ZDA, New York.
Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes ob začetku splošne razprave svetovnih voditeljev na 76. zasedanju Generalne skupščine ZN opozoril na skrb vzbujajoče razmere v svetu. Svet je pozval, naj se zbudi, ker je na robu prepada in se pomika v napačno smer.
Foto: Xinhua/STA

Na vrh kriz, s katerimi se sooča svet, je uvrstil pandemijo covida-19, podnebno krizo, Afganistan, Etiopijo, Jemen ter dezinformacije. Solidarnosti v svetu ni, kar ponazarja dejstvo, da se v bogatih državah cepiva proti covidu-19 znajdejo v smeteh, v revnih pa se soočajo s pomanjkanjem cepiv, je opozoril.

Skrbi ga, da svet drsi proti dvema nizoma gospodarskih, trgovinskih, finančnih in tehnoloških pravil, dvema različnima pristopoma k razvoju umetne inteligence in na koncu tudi dvema različnima vojaškima in geopolitičnima strategijama.

blm/rp/vb/blm
© STA, 2021