Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Umrl je zamejski likovni umetnik Klavdij Palčič

Trst, 21. septembra - V 82. letu starosti je v ponedeljek zvečer v krogu družine, po daljši bolezni, umrl grafik, slikar, kipar, scenograf in kostumograf Klavdij Palčič, poroča Primorski dnevnik. V Trstu rojeni Palčič je bil dolga leta predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze, za svoje ustvarjanje je leta 1984 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Klavdij Palčič se je rodil 5. avgusta leta 1940 v Trstu. Po maturi na znanstvenem liceju v Trstu je sprva nameraval študirati politične vede, vendar se je odločil za likovno ustvarjanje ter se vpisal na umetnostni licej v Benetkah, kjer je leta 1964 tudi diplomiral.

Pozneje je poučeval likovno vzgojo in umetnostno zgodovino na srednjih šolah v Trstu in Gorici. V 60. letih je bil član tržaške skupine umetnikov Raccordosei - Arte Viva, v 70. letih pa je ustanovil ter več let vodil grafični atelje.

Palčič je po Avgustu Černigoju in Lojzetu Spacalu veljal za enega vodilnih slovenskih slikarjev v tržaškem kulturnem okolju. Njegova likovna ustvarjalnost je bila vsestranska, poleg slikarstva se je ukvarjal tudi s kiparstvom, grafiko, scenografijo, kostumografijo in ilustracijo proznih in pesniških knjig.

Kot scenograf in kostumograf je sodeloval s SSG v Trstu, Cankarjevim domom, Mestnim gledališčem ljubljanskim in SNG Drama v Ljubljani, z gledališčem Verdi v Trstu, La Fenice v Benetkah in z gledališčem Theater an der Wien na Dunaju.

Svoja dela je predstavil na številnih samostojnih razstavah v deželi Furlaniji - Julijski krajini in po vsej Italiji, na celotnem območju nekdanje Jugoslavije in v Avstriji. Sodeloval je na mnogih razstavah po vsej Evropi.

Za svoj bogati opus je Palčič prejel vrsto nagrad in priznanj v Sloveniji in tujini, med drugim leta 1984 nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo in scenografijo.

Nedavno so v vhodni avli tržaškega Kulturnega doma odprli razstavo Palčičevih del, ki sta mu jo Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu poklonila ob njegovi 80-letnici, ki jo je sicer praznoval leta 2020. Razstav je na ogled do decembra.

mce/tv
© STA, 2021