Za projekte evropske prometne infrastrukture na voljo sedem milijard evrov

Bruselj, 17. septembra - Za projekte evropske prometne infrastrukture je na razpisu v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (Cef) na voljo sedem milijard evrov. Kot so sporočili iz Bruslja, bo večina podprtih projektov prispevala k večji trajnosti prometnih omrežij, s čimer bo EU na dobri poti, da izpolni cilje evropskega zelenega dogovora.

Belgija, Bruselj.
Evropska komisarka za promet Adina Valean.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Evropski zeleni dogovor predvideva zmanjšanje emisij iz prometa za 90 odstotkov do leta 2050, so v sporočilu za javnost izpostavili na Evropski komisiji.

Evropska komisarka za promet Adina Valean je ob objavi razpisa izpostavila, da komisija znatno povečuje sredstva, ki so na voljo za vzpostavitev infrastrukture za alternativna goriva, in sicer na 1,5 milijarde evrov. "Prvič tudi namenjamo podporo projektom z namenom, da bodo naša prometna omrežja primerna za civilno-obrambno rabo ter izboljšala vojaško mobilnost po EU," so komisarko še povzeli v sporočilu.

Po njenih besedah bodo projekti, ki bodo podprti v okviru v četrtek objavljenega razpisa, prispevali k vzpostavitvi učinkovitega in medsebojno povezanega multimodalnega prometnega sistema tako za potnike kot tovor ter razvoj infrastrukture v podporo bolj trajnostnim izbiram na področju mobilnosti.

"EU potrebuje cenovno dostopno železniško omrežje za visoke hitrosti, obsežno polnilno in oskrbovalno infrastrukturo za brezemisijska vozila ter večjo stopnjo avtomatizacije za doseganje večje učinkovitosti in varnosti," so sklenili v Bruslju.

zc/mg
© STA, 2021