Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

EU bo jeseni oživila razpravo o reformi proračunskih pravil

Bruselj/Ljubljana, 10. septembra - Evropska komisija bo jeseni znova zagnala razpravo o reformi evropskih proračunskih pravil, ki naj bi podprla okrevanje in zeleni prehod, je ob prihodu na neformalno zasedanje finančnih ministrov EU na Brdu povedal izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis.

Kranj, Brdo pri Kranju.
Novinarska konferenca ob robu neformalnega srečanja ministrov in ministric za ekonomske in finančne zadeve.
Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, izvršni podpredsednik Evropske komisije, pristojen za gospodarstvo za ljudi, Valdis Dombrovskis in predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.
Foto: Nik Jevšnik/STA

Osem članic EU, med katerimi ni Slovenije, pa je pred zasedanjem pozvalo k vrnitvi k spoštovanju pravil, ki so jih ob začetku pandemije covida-19 marca lani zamrznili.

Finančni minister Andrej Šircelj, ki v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU vodi neformalno zasedanje, je izpostavil, da bi trendi morali iti v smeri zmanjševanja stroškov javnega sektorja.

Ministri bodo na Brdu med drugim pretresali fiskalne scenarije za zagotavljanje odpornega okrevanja. O sami reformi proračunskih pravil sicer naj ne bi govorili, je pa to tema, ki ob začetku zasedanja močno odmeva.

pm/mrn
© STA, 2021