Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Gradnja plinovoda Severni tok 2 končana

Sankt Peterburg, 10. septembra - Gradnja plinovoda Severni tok 2 je bila danes zjutraj končana, so sporočili iz ruskega podjetja Gazprom. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, bo ruski plinski monopolist dobavo plina Nemčiji preko novega plinovoda po pričakovanjih začel v oktobru.

Rusija, Sankt Peterburg.
Gradnja plinovoda Severni tok 2 je bila danes zjutraj končana, so sporočili iz ruskega podjetja Gazprom. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, bo ruski plinski monopolist dobavo plina Nemčiji preko novega plinovoda po pričakovanjih začel v oktobru.
Foto: dpa/STA

Nemčija, Laage.
Gradnja plinovoda Severni tok 2.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Severni tok 2 z dvema cevema povezuje rusko obalo pod Baltskim morjem z nemško obalo. Skupna zmogljivost plinovoda je 55 milijard kubičnih metrov plina na leto. Gradnja se je ustavila decembra 2019, ko je švicarska družba Allseas odstopila od gradnje zaradi grožnje ameriških sankcij. Gradnja je nato ponovno stekla decembra 2020.

ZDA in Nemčija sta nato julija letos sklenili dogovor glede plinovoda, ameriški predsednik Joe Biden pa je začasno preklical sankcije, uvedene za podjetja, ki so sodelovala pri projektu.

zc/mrn/mrn
© STA, 2021