Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Trstu poteka kongres krovne organizacije evropskih narodnih manjšin

Trst/Ljubljana, 9. septembra - V Trstu se je danes začel letni kongres Federalne unije evropskih narodnosti (Fuen), krovne organizacije evropskih avtohtonih narodnih manjšin in jezikovnih skupin. Govorniki, med njimi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, so med drugim poudarili pomen skrbi za manjšine, pa tudi njihovega povezovanja.

Ljubljana.
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na kongresu, ki ga gosti Svet slovenskih organizacij, je predsednik Fuen Lorant Vincze poudaril, da mora biti zaščita avtohtonih narodnih manjšin in jezikovnih skupin del skupne evropske prihodnosti. Jaklitscheva pa je med drugim izpostavila pomen povezovanja manjšin in izmenjevanja dobrih praks ter vlogo organizacije Fuen pri tem.

Narodne manjšine so stvarnost Evrope narodov, je v uvodnem nagovoru dejala ministrica, ki verjame, da bo slovenski standard na področju varovanja narodnih manjšin postal evropski standard. Glede manjšin namreč niso vse države enako širokogrudne. Manjšin nas ne sme biti strah, treba je spoznati, da nas različnost krepi in bogati, je poudarila.

V Sloveniji manjšinsko vprašanje po njenih besedah igra pomembno vlogo; rojakom onkraj meja države skušamo pomagati pri ohranjanju identitete, jezika in kulture ter obenem ohraniti čezmejno povezovanje kot nekaj samoumevnega. Slovenija namenja tudi veliko skrbi in pozornosti manjšinam na svojem ozemlju, je poudarila in dodala, da nobena evropska država manjšinam ne nudi tako vsestranske zaščite.

Slovenija ima zato po njenem moralno pravico, da od sosednjih držav pričakuje višje standarde varovanja narodnih manjšin, a čas očitno še ni čisto zrel za to. Kljub temu pa ne gre obupati, saj je zgodovina vedno znova pokazala, da je na strani potrpežljivih, je dejala ministrica.

Narodne manjšine ne ogrožajo večinskih narodov, prav nasprotno: so razlog za dodano vrednost in razvojne priložnosti, še posebej na obmejnih območjih, pa je poudaril predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Kot je dejal, je na evropski ravni potreben dialog za minimalni skupni standard zaščite narodnih manjšin, saj je raven te zaščite, kar se tiče narodnega predstavništva, šolstva, jezika, v posameznih državah različna.

Pri tem je spomnil na uspeh evropske državljanske pobude glede neposrednega dostopa manjšin do kohezijskih sredstev EU, s čimer bi te postale tudi manj odvisne od vsakokratnih državnih oblasti. Pobuda je zbrala več kot milijon podpisov, kar po njegovih besedah potrjuje zahtevo, da zaščita manjšin ne more ostati notranje vprašanje posameznih držav.

Federalna unija evropskih narodnosti, ustanovljena leta 1949, pod svojim okriljem združuje več kot 100 članic iz 35 evropskih držav. Zastopa interese evropskih manjšin na regionalni, nacionalni in zlasti evropski ravni.

vb/sk
© STA, 2021