Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Izumrtje grozi vse več živalskim vrstam

Marseille, 4. septembra - Mednarodna zveza za varstvo narave je danes razširila svoj rdeči seznam na 138.000 ogroženih živalskih vrst, od tega pa jih je 28 odstotkov v nevarnosti, da bodo v naravi za vedno izginile. Uničujoč vpliv človeške dejavnosti na naravni svet se poglablja, opozarja organizacija.

Indonezija.
Komodoški varan, znan tudi kot komodoški zmaj, je vrsta kuščarja, ki živi na otokih Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang in Gili Dasami v osrednji Indoneziji.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Vrsta komodoški varan, ki prebiva na otokih Indonezije, je bila ob posodobitvi rdečega seznama divjih živali označena za ogroženo. Habitat kuščarjev se namreč zaradi naraščanja morske gladine vztrajno krči. Zaradi prekomernega lova medtem izumrtje grozi približno 37 odstotkom od 1200 vrst morskih psov in skatov, kar je tretjina več kot pred samo sedmimi leti.

Zadnja posodobitev rdečega seznama za ogrožene vrste sicer izpostavlja tudi možnost obnove. Pred izumrtjem je namreč uspelo ubežati štirim vrstam tunov, ki jim je zadnjo desetletje grozilo izumrtje.

mde/ms
© STA, 2021