Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pahor v Marezigah spomnil na težko zgodovino Primorcev

Marezige, 3. septembra - Predsednik republike Borut Pahor je na današnji proslavi ob 100. obletnici Marežganskega upora spomnil na težko zgodovino Primorcev v času med obema vojnama, ki pa ne glede na svetovnonazorsko prepričanje združila Slovence na tem območju. Obenem je pozval, naj se, ne da bi pozabili na preteklost, ozremo naprej za oblikovanje multikulturne Evrope.

Marezige pri Kopru.
Prireditev ob 100. obletnici Marežanskega upora z naslovom Moč misli, moč upora, moč večkulturnosti, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor.
Foto: Daniel Novakovič/STA

V Marezigah so se ljudje v svoji iskreni poštenosti postavili po robu fašizmu, upor slovenskega naroda se je kasneje razplamtel skozi partizansko gibanje, je dejal Pahor.

Koprski župan Aleš Bržan je izpostavil, da se je prav v Marezigah spremenilo vse: Fašisti so prvič dobili udarec nazaj in doživeli spontan ljudski upor.

Na dan parlamentarnih volitev v rimsko zbornico 15. maja 1921 je večja skupina fašistov ustrahovala Marežgane. Domačini pa so se napadalcem uprli ter jih zasuli s kamenjem.

miv/ap
© STA, 2021