Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zunanji ministri EU zagotovili solidarnost Litvi, Latviji in Poljski glede migracij iz Belorusije

Bruselj/Ljubljana, 3. septembra - Zunanji ministri EU so danes na neformalnem zasedanju na Brdu zagotovili solidarnost Litvi, Latviji in Poljski glede migracij iz Belorusije. Pripravljeni so sprejeti vse ukrepe v podporo tem državam, če se bodo razmere še poslabševale, je po koncu zasedanja povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo.
Novinarska konferenca ob robu neformalnega srečanja ministrov in ministric za obrambo EU na temo strateškega kompasa ter sodelovanja s partnerskimi državami v okviru Nata in OZN.
Podpredsednik Evropske komisije Josep Borrell.
Foto: Nik Jevšnik/STA

Ministri obžalujejo cinično ravnanje režima beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki zlorablja migrante in begunce za pritisk na meje v vzhodnih članicah unije, ki so meje unije, je poudaril Borrell.

Že junija je sicer vrh EU obsodil poskuse tretjih držav za izkoriščanje migrantov v politične namene. Po podobnih prijemih turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v preteklosti je poleti tudi Lukašenko v odziv na sankcije EU sprostil prehod množici migrantov iz Afganistana, Sirije in Iraka do meje EU.

pm/sg/blm
© STA, 2021