Pregled - svet, 31. 8. (torek)

Ljubljana, 31. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v torek, 31. avgusta.

BRUSELJ - V Evropski uniji je 70 odstotkov odraslih ljudi polno cepljenih proti covidu-19, je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Vse ljudi, ki se lahko, je pozvala, naj se cepijo. Poudarila je še, da je treba tudi drugim državam po svetu pomagati pri cepljenju.

TEL AVIV - V Izraelu so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 11.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije covida-19. Od tedaj so v državi z okoli 9,4 milijona prebivalci potrdili več kot milijon okužb. Skupno število smrtnih žrtev covida-19 je v zadnjem dnevu preseglo 7000.

BRUSELJ - Evropska unija je odločena preprečiti nenadzorovan pritok nezakonitih migracij iz Afganistana, so v skupni izjavi zapisali notranji ministri EU. Pri tem se je treba izogibati spodbudam za nezakonite migracije, so še poudarili. Ministri so se tudi zavzeli za krepitev podpore tretjim državam, ki gostijo veliko število migrantov in beguncev.

BRUSELJ - Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je izrazil naklonjenost sprejetju več deset tisoč afganistanskih beguncev v EU. Ob tem se je zavzel za nasprotovanje slovenskemu premierju Janezu Janši in avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu, ki da zavračata solidarnost z afganistanskim narodom. Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg se je na očitke ostro odzval in jih označil za absurdne.

NEW YORK/ŽENEVA - Varnostni svet Združenih narodov je v ponedeljek sprejel resolucijo o položaju v Afganistanu in pozval talibane k spoštovanju sprejetih obvez ter da naj omogočijo varen odhod vsem, ki želijo zapustiti državo. Ni pa Varnostni svet ZN pozval k vzpostavitvi "varnega območja", kar je predlagal francoski predsednik Emmanuel Macron. Združeni narodi sicer tudi po umiku ameriške vojske iz Afganistana nadaljujejo humanitarno delo v državi. Med drugim oskrbovalne polete v državo nadaljuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Svetovni program za hrano (WFP) pa želi ohraniti humanitarni zračni most z Afganistanom.

WASHINGTON/KABUL - Ameriška vojska je v ponedeljek okoli polnoči po 20 letih zpustila Afganistan in končala tudi evakuacijo svojih državljanov iz te države. Kot je nekaj ur po tem sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken, od talibanov pričakujejo, da bodo po umiku ameriških vojakov iz Afganistana izpolnili svoje zaveze, kakršnokoli legitimnost ali podporo pa si bodo morali zaslužiti. Kot je dodal, je vojaške misije konec, začela se je nova diplomatska misija. Talibani so nekaj ur po dokončnem umiku ameriške vojske sporočili, da je poraz ZDA, ki so po 20 letih prisotnosti zapustile Afganistan, lekcija za druge napadalce in za ves svet. Z zmagoslavnim streljanjem na letališču so praznovali odhod ZDA in vrnitev na oblast.

BERLIN - Nemška kanclerka Angela Merkel in njen avstrijski kolega Sebastian Kurz sta se po srečanju strinjala, da je nujna humanitarna pomoč za podporo ljudem v Afganistanu in sosednjim državam. Po njunem je treba pomagati čim več ljudem v bližini njihove domovine. Kurz je ob tem poudaril, da so že okrepili pomoč.

SKOPJE - V Severno Makedonijo je v ponedeljek zvečer prispela prva skupina 149 afganistanskih beguncev. Skopje je namreč izrazilo pripravljenost, da omogoči začasno bivanje skupno 750 afganistanskim sodelavcem mednarodnih organizacij.

VARŠAVA - Poljsko ustavno sodišče je znova preložilo odločanje o tem, ali ima pravo EU prednost pred poljskim nacionalnim pravom. Tako bo namesto danes predvidoma odločilo 22. septembra. Odločanje so preložili, ker morajo preučiti zahtevo poljskega varuha človekovih pravic za izločitev enega od ustavnih sodnikov.

TALLINN - Estonski poslanci so za novega predsednika Estonije izvolili 63-letnega direktorja narodnega muzeja Alarja Karisa. Na položaju bo predvidoma 11. oktobra nasledil 51-letno Kersti Kaljulaid. Za Karisa, ki je bil edini kandidat za novega estonskega predsednika, je v drugem krogu glasovalo 72 poslancev v 101-članskem parlamentu. Za izvolitev je potreboval dvotretjinsko večino oziroma 68 glasov.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je v prizadevanjih za dvig podpore stranki Enotna Rusija pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami odobril enkratni dodatek v višini 15.000 rubljev (približno 173 evrov) tudi za policiste in vojake. Enkratno izplačilo dodatka bodo prejeli septembra, gre pa za novo finančno spodbudo pred volitvami, potem ko je podpora Enotni Rusiji v zadnjem času padla na račun vse višjih cen in nizkih plač.

SACRAMENTO - V ameriški zvezni državi Kalifornija še naprej divja približno 15 gozdnih požarov, s katerimi se bojuje okoli 15.000 gasilcev. Na območju južne obale jezera Tahoe na meji z Nevado, kjer se požar Caldor še naprej širi, so oblasti v ponedeljek zapovedale evakuacijo več tisoč ljudi.

NEW ORLEANS - Po orkanu Ida, ki je v nedeljo dosegel obalo Louisiane in nato oslabel v tropsko nevihto, je bilo v ponedeljek zvečer na območju brez električne energije še vedno več kot milijon ljudi. S poplavljenih območij so rešili več sto ljudi, umrli sta najmanj dve osebi. Guverner Louisiane John Bel Edwards je škodo označil za katastrofalno.

mlj/spo/blm/vb/sg/ms/set/mlj
© STA, 2021