Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 30. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KABUL - Proti letališču v afganistanski prestolnici Kabul je bilo v zgodnjih jutranjih urah izstreljenih več raket, kar so po prvotnih poročilih očividcev in varnostnih virov potrdili tudi v Beli hiši. Letališče je tarča obstreljevanja manj kot 48 ur pred predvidenim zaključkom umika ZDA iz države. O dogajanju je bil po navedbah Bele hiše obveščen tudi ameriški predsednik Joe Biden, a kot je v izjavi dodala tiskovna predstavnica Jen Psaki, operacije ameriške vojske na letališču nemoteno tečejo dalje. Biden je po njenih besedah odredil okrepitev prizadevanj za zaščito ameriških vojakov na območju.

TAŠKENT - V pogovore o Afganistanu, vključno z načrti o evakuaciji tistih, ki jim grozijo povračilni ukrepi talibanov, bi morali biti vključeni tudi Rusija in Kitajska, je med obiskom uzbekistanske prestolnice Taškent menil nemški zunanji minister Heiko Maas. Po njegovem mnenju bo pokazatelj pripravljenosti Pekinga in Moskve na sodelovanje ponedeljkovo srečanje stalnih članic Varnostnega sveta ZN.

ŽENEVA - Regionalni urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo in regionalni urad Unicefa za Evropo in Srednjo Azijo sta pozvala šole, naj sprejmejo ukrepe za zmanjšanje števila okužb z novim koronavirusom in kljub pandemiji ostanejo odprte. Organizaciji sta tudi prepričani, da bi morali biti učitelji in šolsko osebje med prednostnimi skupinami, ki jim je namenjeno cepljenje. Kot druge pomembne dejavnike za preprečevanje širjenja novega koronavirusa navajata tudi cepljenje starih od 12 let naprej, sploh tistih s pridruženimi boleznimi, ter izboljšanje šolskega okolja prek prezračevanja, manjših razredov, ohranjanja razdalje in rednega testiranja.

ATENE - V grški prestolnici Atene in pristaniškem mestu Solun na severu države se je v nedeljo zvečer zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladnim protikoronskim ukrepom. Po navedbah lokalnih medijev se je v Atenah zbralo okoli 3000 ljudi, v Solunu 5000. V Grčiji se je število novih okužb z novim koronavirusom v zadnjih tednih močno povečalo, večinoma zaradi počitniške turistične sezone. Za večino otoka Kreta in še druge otoke na jugu Egejskega morja že nekaj dni velja nočna policijska ura med med 1. in 6. uro zjutraj.

RIM/PALERMO - Na Siciliji so znova uvedli strožje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim je na prostem znova obvezno nošenje zaščitnih mask. Pred začetkom novega šolskega leta medtem nekatere italijanske dežele uvajajo hitre teste za naključno testiranje šolarjev.

BERLIN - V Nemčiji je v nedeljo potekalo prvo soočenje treh kanclerskih kandidatov - krščanskega demokrata Armina Lascheta, socialdemokrata Olafa Scholza in kandidatke Zelenih Annalene Baerbock. V veliki meri so se posvetili Afganistanu, pa tudi pandemiji, pri čemer se vsi trije želijo izogniti novemu zapiranju. Gledalce je najbolj prepričal Scholz. Tik pred debato je sicer časnik Bild objavil tudi javnomnenjsko anketo pred volitvami, ki je kazala na nadaljnjo rast podpore SPD. Socialdemokrati so bili s 24 odstotki občutno pred konservativno unijo (CDU/CSU) z 21-odstotno podporo. Zeleni ostajajo pri 17 odstotkih.

NEW ORLEANS - Orkan Ida, ki je v nedeljo dosegel obalo ameriške zvezne države Louisiana kot orkan kategorije 4, je že oslabel na kategorijo 1. Pred tem je orkan z vetrom, ki je dosegel hitrost 240 kilometrov na uro, povzročil obilne padavine in poplave. Zahteval je tudi najmanj eno smrtno žrtev. Več kot milijon ljudi je brez električne energije.

RAMALA - Palestinski predsednik Mahmud Abasa se je v nedeljo na Zahodnem bregu srečal z izraelskim obrambnim ministrom Benijem Gancem, kar predstavlja prve pogovore med stranema, odkar je junija položaj izraelskega premierja zasedel Naftali Benet. Glede na navedbe izraelskega ministrstva sta se pogovarjala o varnostni politiki in ekonomskih vprašanjih.

DUNAJ/PJONGJANG - Mednarodna agencija za jedrsko energijo je v svojem letnem poročilu objavila, da se zdi, da je Severna Koreja ponovno zagnala jedrski reaktor za proizvodnjo plutonija, kar je po oceni IAEA zelo zaskrbljujoče. Hkrati je agencija izpostavila, da gre za očitno kršitev resolucij Združenih narodov. Neimenovani visoki uradnik ameriškega State Departmenta je dejal, da je Washington seznanjen s poročilom IAEA in da tesno sodeluje s partnerskimi državami.

FRANKFURT/PARIZ/LONDON/TOKIO - Indeksi na osrednjih evropskih borzah se v začetku trgovanja gibljejo nad izhodišči. Tako kot v Aziji tudi v Evropi še naprej odmeva petkovo sporočilo prvega moža ameriške centralne banke Federal reserve Jeroma Powlla, da banka še ne bo zviševala obrestnih mer. Na azijskih borzah se trgovalni dan izteka z rastjo osrednjih indeksov.

SINGAPUR - Cene nafte nimajo enotne smeri. Močan orkan Ida, ki je prečkal tudi z nafto bogato ameriško zalivsko regijo, ni povzročil večjega gibanja cen.

mlj/mde/spo/rbi/blm/mlj
© STA, 2021