Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 29. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

MADRID - Primož Roglič se je v soboto po novi zanesljivi predstavi v gorah še nekoliko približal vodstvu v skupnem seštevku na kolesarski dirki po Španiji. Danes bo imel novo priložnost, da obleče rdečo majico, saj je na sporedu zahtevna 15. etapa od Navalmoral de la Mate do El Barraca (197,5 km). Enaintridesetletni Kisovčan zaseda tretje mesto v boju za rdečo majico, za vodilnim Norvežanom Oddom Christianom Eikingom pa zaostaja 1:36 minute. V sobotni etapi je Roglič pridobil 20 sekund v primerjavi s 26-letnikom iz Storda, za 16 sekund pa se je približal tudi drugouvrščenemu Francozu Guillaumu Martinu, za katerim zaostaja 42 sekund. V boju z največjimi tekmeci za skupno zmago ima Roglič še naprej 35 sekund naskoka pred Špancem Enricom Masom, Kolumbijec Miguel Angel Lopez pa je v sobotni etapi pridobil štiri sekunde in za dvakratnim zaporednim zmagovalcem Vuelte zaostaja 1:28 minute. Dirka po Španiji se bo končala naslednjo nedeljo.

PLOUAY - Kolesar Tadej Pogačar se bo danes prvič v karieri podal na klasiko po Bretanji v okolici francoskega mesta Plouay. Dvaindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je nazadnje dirkal na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je na cestni dirki osvojil bronasto kolajno. Pred tem je še drugič zapovrstjo slavil na dirki po Franciji. Najboljšo slovensko uvrstitev v Plouayju ima sicer Grega Bole, ki je v dresu Lampreja pred natanko desetimi leti slavil eno od svojih 19 profesionalnih zmag pred Avstralcem Simonom Gerransom in Francozom Thomasom Voecklerjem. Pogačar bo edini slovenski predstavnik na dirki, v ponedeljek pa bo na dirki po Beneluksu nastopil Matej Mohorič. Danes bo nastop na dirki po Nemčiji končal Domen Novak, na Vuelti pa nastopajo Primož Roglič, Jan Polanc, Jan Tratnik in Mezgec.

TRENTO - Slovenko Moniko Hrastnik danes čaka vrhunec svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu v italijanskem Val di Soleju. Nedelja je namreč rezervirana za spust, 27-letnica iz Lepe Njive pa je ena od kandidatk za kolajno. V Leogangu je pred letom dni osvojila bron. V moški konkurenci bodo nastopili trije Slovenci, med mladinci pa en predstavnik.

OSLO - Slovenska hokejska reprezentanca se bo v tretjem krogu kvalifikacijskega turnirja za nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu prihodnje leto pomerila z Južno Korejo. Tekma ne odloča več o potniku na Kitajsko, saj so tako risi kot Južnokorejci doživeli dva poraza in se bodo danes opoldne pomerili le še za tretje mesto. Varovanci Matjaža Kopitarja se tako ne bodo še tretjič zapovrstjo uvrstili na ZOI po Sočiju 2014 in Pyeongchangu 2018. Usodna sta bila poraza proti Danski v četrtkovem prvem (3:4) ter domači Norveški v petkovem drugem krogu (4:7).

KRŠKO - Matic Ivačič, član Speedway Teama Lendava, je zmagovalec tretje dirke sezone za točke odprtega prvenstva Slovenije, Slovaške in Madžarske, ki so jo v organizaciji AMD Krško v soboto pripravili na stadionu Matije Gubca. V skupnem seštevku državnega prvenstva Slovenije ima Ivačič, branilec naslova državnega prvaka, ki je lani vozil za klub iz Krškega, zgolj dve točki prednosti pred Nickom Škorjo (AMD Krško), enako kot tudi tretji Denis Štojs, prav tako član Krškega, pred Anžetom Grmekom (AMTK Ljubljana), kar pomeni, da je pred zadnjo dirko, ki bo v Nagyhalaszu na Madžarskem, še vse odprto.

TOKIO - Afganistanska paraolimpijska ekipa bo lahko tekmovala na paraolimpijskih igrah, ki so se v Tokiu pričele 24. avgusta. Taekwondoistka Zakia Hudadadi in atlet Hosain Rasuli sta vendarle lahko zapustila Kabul in prispela v Tokio, je potrdil Mednarodni paraolimpijski komite. Oba afganistanska parašportnika, ki sta bila v veliki negotovosti zaradi razmer v Afganistanu, so prejšnji teden v Kabulu evakuirali in sta s poletom prek Pariza prispela na Japonsko, v okviru velike mednarodne operacije, je sporočil Mednarodni paraolimpijski komite. Športnika bi morala na prizorišče iger prispeti že 17. avgusta, vendar nista mogla zapustiti Afganistana, potem ko so talibani prevzeli oblast. Mednarodni paralimpijski komite je sprva poročal, da v Tokiu ne bo nobenega afganistanskega predstavnika, in obljubil, da bodo tamkajšnjim športnikom pomagali, da se bodo lahko udeležili prihodnjih iger v Parizu 2024. Na odprtju tokijskih iger 24. avgusta so prireditelji vseeno izobesili tudi afganistansko zastavo.

am/alz/am
© STA, 2021