Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 29. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Ameriški vojaški poveljniki verjamejo, da je nov teroristični napad na kabulsko letališče zelo verjeten v prihodnjih 24 do 36 urah, je v soboto posvaril ameriški predsednik Joe Biden. Ameriško veleposlaništvo v ZDA je zato svoje državljane pozvalo, naj zapustijo letališče. Biden je sicer povedal še, da ameriški napad z brezpilotnimi letali, v katerem so ubili dva pomembna člana skrajne skupine Islamska država, ni bil zadnji.

PARIZ - Francija in Združeno Kraljestvo se bosta na ponedeljkovem srečanju stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov zavzela za razglasitev t. i. varnega območja pod nadzorom ZN v Kabulu, da bi se lahko nadaljevale humanitarne aktivnosti na območju, je povedal francoski predsednik Emmanuel Macron. Že v soboto je potrdil, da se Francija pogovarja s talibani, da bi omogočili evakuacijo ogroženih Afganistancev iz države tudi po 31. avgustu. Evakuacija zahodnih državljanov in njihovih afganistanskih sodelavcev je sicer v sklepni fazi, v soboto jo je zaključila tudi Velika Britanija.

BRUSELJ - Evropska komisija od držav članic EU do sredine septembra pričakuje konkretne predloge glede sprejema beguncev za prihodnje leto, je dejal govorec komisije Christian Wigand. Gre za ljudi z različnih območij, seveda pa bo še posebej v ospredju sedaj Afganistan, je dodal. EU dela s polno paro na obseženem pristopu glede krize v Afganistanu. K temu med drugim sodi pomoč ljudem v regiji, boj proti tihotapljenju ljudi, upravljanje meja ter zagotovitev varnih in zakonitih poti za posebej ogrožene ljudi, da dobijo zaščito v Evropi.

PARIZ/BERLIN - V Franciji so v soboto že sedmi konec tedna zapored potekali protesti proti uporabi covidnega potrdila za vstop na določene javne kraje. Zbralo se je okoli 160.000 ljudi. Policija je aretirala 16 ljudi, trije policisti pa so bili lažje poškodovani. Več tisoč nasprotnikov ukrepov za zajezitev novega koronavirusa se je zbralo tudi v Berlinu. Policija je pridržala okoli 100 ljudi, nekatere samo za kratek čas. V več napadih na policiste je bil poškodovan en njihov pripadnik.

CATANIA - Italijanske oblasti so v soboto pred obalo otoka Lampedusa s prenapolnjene ribiške ladje rešile 539 migrantov, med njimi tudi 29 otrok brez spremstva. Prepeljali so jih na otok. To je po besedah župana Tota Martella eden najmnožičnejših prihodov migrantov na Lampeduso v zadnjem času. Tako je zdaj v sprejemnem centru na Lampedusi več kot 1200 migrantov. Prostora je sicer za zgolj okoli 250 ljudi.

NEW ORLEANS - Orkan Ida, ki se nevarno približuje jugu ZDA in naj bi kmalu dosegel ameriško zvezno državo Louisiana, se je okrepil v orkan četrte kategorije, je sporočil ameriški nacionalni center za orkane. Spremljajo ga vetrovi s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro. Oblasti so prebivalce posvarile pred morebitno večjo materialno škodo in poplavami. Louisiano naj bi dosegel natanko 16 let po tistem, ko je uničujoči orkan Katrina prvič dosegel to zvezno državo.

KARLOVY VARY - Na sobotni podelitvi nagrad na 55. filmskem festivalu v Karlovyh Varyh je kristalni globus, ki je vreden 25.000 ameriških dolarjev, prejel film Strahinja Banović z angleškim naslovom As Far as I Can Walk srbskega režiserja Stefana Arsenijevića. Ibrahim Koma je prejel nagrado za najboljšega igralca za vlogo v filmu. Film je koprodukcija Srbije, Francije, Luksemburga, Bolgarije in Litve. Posebno nagrado žirije, vredno 15.000 ameriških dolarjev, je prejela češko-slovaška koprodukcija z angleškim naslovom Every Single Minute, katere režijo podpisuje Erika Hnikova. Za režijo je bil nagrajen nemški režiser Dietrich Brüggemann za film Nö, nagrado za najboljšo igralko pa je prejela Eleonore Loiselle za vlogo v kanadskem filmu Wars.

FRANKFURT - Nemški letalski prevoznik Lufthansa namerava razširiti mrežo destinacij, potem ko jo je pandemija covida-19 prisilila, da je lani in letos za več mesecev odpovedala več ducatov letov. Lufthansa se zanaša na svoje vozlišče na frankfurtskem letališču, od koder bo s septembrom ponujala lete na 150 destinacij, kar je 30 poti več kot ob začetku pandemije. Lufthansa s širitvijo mreže destinacij odgovarja na močno povečano povpraševanje po potovanjih, do katerega je prišlo po ponovnem odprtju gospodarstev po svetu.

blm/blm
© STA, 2021