Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pariz in London za varno območje pod nadzorom ZN v Kabulu

Pariz, 29. avgusta - Francija in Združeno Kraljestvo se bosta jutri na srečanju stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov zavzela za razglasitev t. i. varnega območja pod nadzorom ZN v Kabulu, da bi se lahko nadaljevale humanitarne aktivnosti na območju, je povedal francoski predsednik Emmanuel Macron. To bi mednarodni skupnosti omogočilo predvsem ohranitev pritiska na talibane, je dodal.

Irak, Bagdad.
Francoski predsednik Emmanuel Macron je v soboto v Iraku na srečanju z regionalnimi voditelji potrdil, da se Francija pogovarja s talibani, da bi omogočili evakuacijo ogroženih Afganistancev iz države tudi po 31. avgustu, ko se izteče rok za umik ameriških sil iz Afganistana.
Foto: Xinhua/STA

Že včeraj je sicer v Iraku na srečanju z regionalnimi voditelji potrdil, da se Francija pogovarja s talibani, da bi omogočili evakuacijo ogroženih Afganistancev iz države tudi po 31. avgustu, ko se izteče rok za umik ameriških sil iz Afganistana.

Večina zavezniških držav je sicer evakuacije državljanov zahodnih držav in Afganistancev, s katerimi so sodelovali, že zaključila. Evakuacije so tako dva dni pred iztekom roka v sklepni fazi.

blm/sg/blm
© STA, 2021