Pregled - šport, 28. 8. (sobota)

Ljubljana, 28. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 28. avgusta.

LJUBLJANA - Za kolesarji na dirki po Španiji je 14., nova gorska etapa. Dobil jo je Francoz Romain Bardet, ki je bil najmočnejši ubežnik, na cilju 165,7 kilometra dolge preizkušnje je imel 43 sekund prednosti pred Špancem Jesusom Herrado in Avstralcem Jayem Vinom.Jan Tratnik, ki je bil prav tako med ubežniki, je z zaostankom dveh minut in 15 sekund zasedel deseto mesto.Primož Roglič ni brezglavo napadal, vrstnega reda v skupnem seštevku povsem na vrhu ni spremenil, ostal je na tretjem mestu, je pa s pametno vožnjo celotne ekipe Jumbo Visma nekoliko zmanjšal zaostanek za prvim in drugim mestom. Za nosilcem rdeče majice, Norvežanom Oddom Christianom Eikingom, zdaj zaostaja 1:36 minute, za drugouvrščenim Francozom Guillaumom Martinom pa ima 42 sekund zaostanka.

TRENTO - Švicarju Ninu Schurterju je na svetovnem prvenstvu v olimpijskem krosu v Val di Soleju, kjer Slovenci niso imeli uspeha, uspel zgodovinski dosežek. Še devetič je postal svetovni prvak in tako premagal dosežek Čeha Ondreja Cinka, ki je bil prvak osemkrat. Švicarji so zabeležili dvojno zmago, saj je drugo mesto zasedel aktualni olimpijski podprvak Mathiasom Flückiger, bronasto kolajno pa je osvojil Francoz Victor Koretzky. Rok Naglič je zaostankom kroga zasedel 68. mesto. Vodstvo švicarske reprezentance je zlato kolajno pričakovalo tudi v ženski konkurenci, a je olimpijska prvakinja Jolanda Neff na četrtem mestu ostala brez kolajne. Presenetljivo je bila najboljša Britanka Evie Richards, drugo mesto je zasedla Nizozemka Anne Terpstra, Švica pa je po zaslugi Sine Frei osvojila bron. Branilka naslova, Francozinja Pauline Ferrand-Prevot, je bila šesta.Slovenska olimpijska Tanja Žakelj je nastopila v slogu celotne sezone, spet ni bila posebej prepričljiva, z zaostankom desetih minut in treh sekund je zasedla 38. mesto.

CELJE - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so na prvi tekmi 1. kroga kvalifikacij za evropsko ligo premagali dansko ekipo GOG Gudme 33:29. Povratna tekma bo v soboto, 4. septembra, ob 16. uri na Danskem.

MARIBOR - Nogometaši Maribora in Brava so se v 7. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0), Koper pa je še povečal vodstvo na lestvi, potem ko je z 1:0 zmagal v Sežani.

DOBREPOLJE - Igralci Litije so zmagovalci letošnjega futsalskega superpokala. V Dobrepolju so branilci superpokalne lovorike premagali državnega prvaka iz prejšnje sezone Dobovec po kazenskih strelih z 12:11. Litija je superpokal osvojila že desetič, Dobovec pa se je te lovorike veselil dvakrat.

BEOGRAD - Slovenska ženska namiznoteniška reprezentanca je Beogradu v kvalifikacijah za uvrstitev na ekipno evropsko prvenstvo v skupini B osvojila prvo mesto in bo od 28. septembra do 3. oktobra igrala v romunskem Cluju. V svoji zadnji tekmi so po petkovih zmagah nad Ferskimi otoki in Estonijo, obakrat s 3:0, za prvo mesto v skupini potrebovale le en osvojen dvoboj, zato poraz proti Walesu z 2:3 zanje ni bil usoden. Po enkrat sta zmagali Katarina Stražar in Lara Opeka.

TOLJATI - Slovenski speedwayist Matej Žagar je na dirki svetovnega prvenstva v Toljatiju pristal na 12. mestu. Zmagal je Rus Artjom Laguta pred Bartoszem Zmarzlikom in Dancem Andersom Thomsenom.

SOLKAN - V Solkanu se je s sprinterskimi tekmami zaključilo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Zadnji dan je blestela Helena Domajnko, ki je postala mladinska evropska prvakinja, ob tem pa bila še soudeležena pri dveh ekipnih kolajnah. Do naslova evropskega mladinskega prvaka je priveslal tudi kajakaš Lenart Stanovnik, kajakašica Ana Šteblaj pa je bila v konkurenci mlajših članic tretja. Ekipa mladink kajakašic je bila tretja, kajakašice do 23 let pa so bile v ekipni tekmi druge.

SPA FRANCORCHAMPS - Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je bil najboljši v kvalifikacijah svetovnega prvenstva formule 1 in bo nedeljsko dirko za veliko nagrado Belgije v Spa Francorchampsu začel s prvega startnega mesta. Kvalifikacije, potekale so na mokri stezi, so bile po hudi nesreči Landoja Norrisa prekinjene. Enaindvajsetletni Britanec Norris (McLaren), tretji v točkovanju SP, je dominiral v prvih dveh kvalifikacijskih vožnjah, v tretji pa je zletel s proge. Oblast nad bolidom je izgubil v slovitem zavoju Eau Rouge, ko je zadel ob zaščitno ogrado in se nekajkrat zavrtel, preden se je zelo poškodovano vozilo ustavilo na progi.

SILVERSTONE - Španski motociklist Pol Espargaro (Honda) je bil najhitrejši v kvalifikacijah kraljevskega razreda motoGP in bo nedeljsko veliko nagrado Velike Britanije v Silverstonu začel s prvega startnega mesta. Drugi je bil z 0,022 sekunde zaostanka Italijan Francesco Bagnaia (Ducati), tretji pa vodilni v svetovnem prvenstvu Francoz Fabio Quartararo (Yamaha).

REYKJAVIK - Matej Šebenik, Jan Šubelj in Laura Unuk so v tretjem krogu odprtega evropskega prvenstva v šahu, ki poteka v Reykjaviku na Islandiji, dosegli pričakovane zmage. Vsi so igrali s črnimi figurami in imajo v skupnem seštevku s po dvema zmagama po dve točki. Matej Šebenik je ugnal Nemca Aarona Noaha Köllnerja, Jan Šubelj domačina Palmija Peturja Hardarsona, Laura Unuk pa Švicarja Nicholasa Künga.

ic/lr/jz/ic
© STA, 2021