Pregled - Slovenija, 28. 8. (sobota)

Ljubljana, 28. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 28. avgusta.

LJUBLJANA - V veljavo so stopile v veljavo nekatere novosti pri ukrepih za omejevanje širjenja covida-19. Med drugim se pogoj PCT širi na udeležence športne rekreacije v zaprtih prostorih, ki so starejši od 15 let. Za študente na fakultetah je za izpolnjevanje pogoja PCT dovolj tedensko testiranje, ki je brezplačno, enako kot tudi za osebne asistente in gasilce.

LJUBLJANA - Ob 3103 PCR-testih so v petek potrdili 538 okužb z novim koronavirusom, 121 bolnikov se zdravi v bolnišnici, od tega 22 na intenzivni negi. Dva bolnika s covidom-19 sta umrla, je na Twitterju objavila vlada. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 414, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 229. V primerjavi s četrtkom se je 14-dnevna pojavnost v Sloveniji povečala za 13, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa za 21.

LJUBLJANA/KABUL - Ministrstvo za obrambo si še vedno prizadeva, da bi iz Afganistana na varno pomagali tudi družini drugega lokalnega sodelavca Slovenske vojske. Po več poskusih, da bi jo varno prepeljali na letališče v Kabulu, v luči zaostrenih varnostnih razmer to žal ni več mogoče, prizadevajo pa si za druge možnosti umika, so sporočili z ministrstva.

LJUBLJANA - Predsednik NSi Matej Tonin se je odzval na petkov protest, na katerem so se protestniki ustavili tudi pred sedežem NSi. Poudaril je, da verjame v strpno in spoštljivo politiko, da pa v družbi očitno "vsi ne delimo istih vrednot". Po njegovih navedbah si glasna manjšina domišlja, da predstavlja ljudstvo ter ne izbira sredstev in načinov.

ČEDAD - Predsednik republike Borut Pahor se je popoldne udeležil otvoritvene slovesnosti jubilejnega 30. festivala Mittelfest v Čedadu. Predsednik je zbrane tudi nagovoril. Jubilejni 30. Mittelfest, multidisciplinarni festival gledališča, glasbe in plesa, bo potekal do 5. septembra.

LJUBLJANA - Notranji minister Aleš Hojs je v poslanici pred začetkom novega šolskega leta vse udeležence v prometu, starše, učitelje in policiste pozval k večji previdnosti v okolici šol. Ob tem je še zapisal, da sta bili zadnji šolski leti precej zaznamovani z zamejevanjem širjenja koronavirsa in izrazil upanje, da bo letošnje v tem pogledu "bolj prijazno".

LJUBLJANA - Zadnji počitniški konec tedna zaznamuje močno povečan promet na mejah s Hrvaško in Avstrijo, obremenjene pa so tudi avtoceste in ljubljanska obvoznica, kjer na posameznih odsekih prihaja do zastojev. Najdaljši je zastoj na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji, kjer je kolona vozil dolga približno 10 kilometrov.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je sprejelo dokončno sodbo v primeru kamerunskega prosilca za azil, ki ga je slovenska policija leta 2019 dvakrat nezakonito izgnala na Hrvaško. Slovenija mu mora omogočiti vrnitev iz BiH v Slovenijo in mu dovoliti vložitev prošnje za azil. Država se na sodno odločitev ne more več pritožiti, danes poroča časnik Dnevnik.

MARIBOR - Potem ko jim to zaradi epidemije ni uspelo že maja, mariborski prostovoljni gasilci danes obeležujejo visoko 150-letnico svojega delovanja. Na Glavnem trgu so v ta namen pripravili predstavitev različnih gasilskih vozil in tehnike javne gasilske službe.

LJUBLJANA - Gospodarsko razstavišče v Ljubljani je ta konec tedna v znamenju mačk, tam namreč v organizaciji Felinološkega društva Ljubljana poteka mednarodna razstava mačk. Na razstavi sodeluje okoli 250 mačk različnih pasem, organizator pa pričakuje pester mednarodni obisk, saj da razstava sodi med večje v tem delu Evrope.

LJUBLJANA - V zbirki SI-FI Klasika je po novem dostopna partizanska komedija Ne joči, Peter režiserja Franceta Štiglica iz leta 1964. Digitalizirano in restavrirano različico filma si je občinstvo lahko že ogledalo oktobra 2019 v sklopu projekta Naši filmi doma, ko so pri Slovenskem filmskem centru (SFC) proslavljali 100-letnico režiserjevega rojstva.

LJUBLJANA - V središču Ljubljane je zgodaj zjutraj prišlo do pretepa, v katerem je bilo vpletenih več oseb. Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, sta bili dve osebi huje poškodovani z ostrim predmetom in so ju prepeljali v ljubljanski klinični center, a nista življenjsko ogroženi. Druge osebe so pred prihodom policije s kraja zbežale.

tz/tz
© STA, 2021