Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Talibani pozivajo zdravstvene delavke, naj se vrnejo na delo

Kabul, 28. avgusta - Talibani so dva tedna po bliskovitem prevzemu oblasti v Afganistanu vse ženske, zaposlene v zdravstvenem sektorju, pozvali, naj se vrnejo na delo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Afganistan, Kabul.
V Afganistanu je začelo že močno primanjkovati medicinske opreme in zdravil, so danes opozorili v Svetovni zdravstveni organizaciji. Zalog je le še za nekaj dni, pošiljanje novih zalog pa je zaradi varnostne situacije ustavljeno.
Foto: Xinhua/STA

Poziv prihaja le nekaj dni po tem, ko je tiskovni predstavnik talibanov Sabiulah Mudžahid dejal, da morajo vse vladne uslužbenke ostati doma, dokler talibani ne bodo zagotovili njihove varnosti.

Talibani so se zavezali, da bodo spoštovali pravice žensk v mejah razlage šeriatskega prava, vendar še vedno ni jasno, ali bodo ženske in dekleta imele pravico do svobode, svobodnega gibanja, izobraževanja. Prav tako ni jasno, ali bodo ženske v Afganistanu še naprej lahko opravljale svoj poklic.

Številni Afganistanci obljubam ne zaupajo, vrstijo se tudi pozivi mednarodnih organizacij k spoštovanju pravic žensk in deklet.

vb/tz/vb
© STA, 2021