Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 28. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

MADRID - Slovenski kolesarski as Primož Roglič bo v 14. etapi dirke po Španiji danes lovil rdečo majico vodilnega od Don Benita do vrha na vzponu Pico Villuercas. Zadnji vzpon v 14. etapi je dolg 14,5 km s povprečnim naklonom 6,2 odstotka, še pred tem pa okoli 70 km pred ciljem najboljše čaka trikilometrski klanec s povprečnim naklonom 14-odstotkov. Zelo strm vzpon sliši na ime Puerto Collado de Ballesteros, gre pa za 2,8 km dolg vzpon s povprečnim naklonom kar 14 odstotkov. Na določenih mestih se cesta večkrat pokonci postavi z nakloni nad 20 odstotkov, kar obeta zanimivo dirkanje že 70 km pred ciljem etape. Roglič (Jumbo-Visma) je v kaotičnem petkovem zaključku ciljno črto prečkal kot 25. z 11 sekundami zaostanka. V skupnem seštevku pa je ostal na tretjem mestu. Enaintridesetletni Kisovčan za vodilnim Norvežanom Oddom Christianom Eikingom (Intermarche-Wanty-Gobert) še naprej zaostaja 1:56 minute. Drugi je Francoz Guillaume Martin (Cofidis), ki ima 58 sekund zaostanka za Norvežanom. Od preostalih treh Slovencev na španski pentlji je Polanc zadržal 17. mesto, zaostanek za vodilnim pa znaša 13:37 minute. Mezgec je v petek pridobil eno mesto in je 97. (1:36:49), Tratnik pa je ostal na 138. mestu (2:03:08).

NEAPELJ - Ravenčanka Janja Šegel je prva slovenska ženska plavalka, ki nastopa v profesionalni ligi ISL. Na prvi tekmi v Neaplju, kjer je njen Energy Standard dosegel prepričljivo zmago pred italijansko ekipo Aqua Centurions, je v mešani štafeti 4 x 100 prosto s 53,26 dosegla izjemen izid. Njen osebni rekord v 25-metrskem bazenu je s 54,27 kar debelo sekundo slabši in štafetni dosežek z "letečim startom", izjema je prvi plavalec, seveda na šteje med rekorde. V prid izjemnemu dosežku pa pri Šeglovi tokrat govori njen reakcijski čas 0,51 sekunde, ki je v najboljšem primeru dve desetinki sekunde hitrejši od siceršnjega. Še več, že dan prej je 20-letna Korošica v štafeti dosegla le dve desetinki sekunde slabši izid, kar priča o izjemni trenutni formi.

TOKIO - Mednarodna kolesarska zveza je zaradi jemanja prepovedanih poživil suspendirala 38-letnega poljskega kolesarja Marcina Polaka. Ta je na paraolimpijskih igrah v zasledovanju na velodromu osvojil bron, a si je pomagal s prepovedanim eritropoetinom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Polak, ki nastopa v konkurenci slabovidnih, bo tako ostal brez odličja, pripadlo pa bo 21-letnemu Francozu Alexandru Lloverasu. Zaradi suspenza bo Polhak ostal brez nastopa na tekmi na kilometer. Polak je tudi dvakratni svetovni prvak v kronometru ((2015, 2017), v Tokiu je bil v tej disciplini 11., v Riu pa je v kronometru osvojil bron.

CHICAGO - Ukrajinka Elina Svitolina in Francozinja Alize Cornet se bosta v soboto udarili za naslov na teniškem turnirju WTA v Chicagu. Bronasta z olimpijskih iger v Tokiu Svitolina tik pred odprtim prvenstvom ZDA prihaja v odlično formo, saj si je po olimpijskem bronu končno priigrala tudi prvi finale v sezoni oziroma prvega po lanski turnirski zmagi septembra v Strasbourgu. Za zmago nad Švedinjo Rebecco Peterson je prva nosilka potrebovala tri nize, preden je slavila s 6:1, 6:7 (4) in 6:3. Tudi devetopostavljena Francozinja Alize Cornet je morala za zmago nad Rusinjo Varvaro Grachevo odigrati tri nize. Prvega je izgubila s 4:6, nato pa zagospodarila na igrišču in naslednja dobila gladko s 6:1 in 6:0.

CLEVELAND - Romunka Irina Camelia Begu in Estonka Anett Kontaveit sta finalistki ženskega teniškega turnirja v Clevelandu. Begujeva je s 7:6 (5) in 6:2 premagala Poljakinjo Magdo Linette, drugopostavljena Kontaveitova pa s 6:4 in 6:4 Španko Saro Sorribes.

CHARLOTTE - Belorus Ilja Ivaška in Šved Mikael Ymer sta finalista moškega teniškega turnirja v ameriškem Winston Salemu v Severni Karolini, s čimer sta potrdila dobro formo pred ponedeljkovim začetkom odprtega prvenstva ZDA v New Yorku, zadnjega grand slama v sezoni. Ivaška je gladko s 6:2 in 6:1 odpravil Finca Emila Ruusuvuorija, Ymer pa je imel nekaj več dela s Špancem Carlosom Alcarazom, preden ga je premagal s 7:5 in 6:3.

NEW YORK - Slovenskemu teniškemu igralcu Blažu Roli se ni uspelo uvrstiti v glavni del odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku. Na zadnji stopnički kvalifikacij ga je po dve urah in 48 minutah s 3:6, 7:6 (2) in 6:4 ugnal 14. nosilec kvalifikacij Švicar Henri Laaksonen. Tridesetletni slovenski igralec je dvoboj dobro začel, v uvodnem nizu povedel s 3:0 in imel točko za 5:1, na koncu pa niz dobil s 6:3. V drugem nizu je Rola pri izidu 1:1 zapravil priložnost za odvzem servisa. Nato sta igralca po eno igro le oddala tekmecu, v končnici pa je Laaksonen postajal vse bolj razigran in si pri vodstvu 6:5 priigral dve žogici za izenačenje v nizih. V podaljšani igri mu je to uspelo. V odločilnem nizu je Švicar, 130. igralec sveta, Roli odvzel kar tri servise, sam pa oddal le eno igro in se uvrstil v glavni del turnirja zadnjega grand slama sezone, ki se začne v soboto.

ag/alz/ag
© STA, 2021