Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 28. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KABUL - ZDA so na vzhodu Afganistana z brezpilotnimi letali izvedle napad na enega od načrtovalcev napadov skupine Islamska država, ki je prevzela odgovornost za četrtkovo smrtonosno eksplozijo na letališču v Kabulu, je v petek zvečer sporočila ameriška vojska. Ameriško veleposlaništvo v Kabulu je ameriškim državljanom izdalo novo varnostno opozorilo. Vsi ameriški državljani na vhodih in na območju ob letališču naj od tam zaradi varnostne grožnje nemudoma odidejo, so pozvali. Talibani trdijo, da so prevzeli nadzor nad delom letališča v Kabulu, vendar ZDA zatrjujejo, da letališče še vedno nadzoruje ameriška vojska.

KABUL/LONDON/PARIZ - Velika Britanija bo danes končala evakuacijo civilistov iz Kabula, je sporočila britanska vojska. Evakuacija se končuje, po zadnjem evakuacijskem letu bo sledil umik vojakov, je dejal načelnik štaba britanske vojske Nick Carter. Pred torkovim rokom za umik ameriških enot iz Afganistana je v petek zvečer evakuacijske lete z letališča v Kabulu končala tudi Francija. Večina držav je tako že sklenila evakuacijske lete iz Afganistana. Nemčija in Kanada sta se z letališča umaknili v četrtek, Španija in Italija sta tako kot Francija svoji misiji končali v petek.

ŽENEVA - Združeni narodi so v petek sporočili, da se pripravljajo na množičen val beguncev iz Afganistana, ki bi ga po talibanskem prevzemu oblasti do konca leta lahko zapustilo pol milijona ljudi. Visoki komisariat ZN za begunce je sosednje države pozval, naj odprejo meje za ogrožene Afganistance, ki bežijo iz države. V najslabšem primeru bi lahko do konca tega leta Afganistan zapustilo 515.000 ljudi, je opozorila namestnica visokega komisarja ZN za begunce Kelly Clements.

PEKING - Poročilo ameriških obveščevalnih služb o izvoru novega koronavirusa ni znanstveno verodostojno in napačno navaja, da Kitajska ovira mednarodno preiskavo, je včeraj sporočilo kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu. Ameriške obveščevalce je obtožilo politične manipulacije. S tem se je odzvalo na izjave ameriškega predsednika Joeja Bidna, da Kitajska še vedno prikriva ključne informacije o izvoru novega koronavirusa. Zatrdil je, da bodo ZDA še naprej pritiskale na Peking, da bi omogočil dostop do informacij ter sodeloval s Svetovno zdravstveno organizacijo.

BRUSELJ - Evropska unija bo Haitiju na pomoč po potresu priskočila s 125 tonami pomoči. Ta obsega medicinsko opremo, zdravila, vodo, higienske pripomočke in druge potrebščine, ki so jih zagotovili humanitarni partnerji iz EU, so sporočili iz Bruslja. Pomoč humanitarnim organizacijam, ki delujejo na Haitiju, bodo dostavili z dvema letaloma. Prvo je v prestolnici Port-au-Prince pristalo v petek, drugo bo sledilo v naslednjih dneh. V tem kritičnem obdobju EU še naprej zagotavlja podporo ljudem na Haitiju, ki se soočajo s posledicami katastrofe, ki je prizadela državo, je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič

SARAJEVO - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v petek na obisku v Sarajevu zagotovil podporo ozemeljski celovitosti Bosne in Hercegovine ter se zavzel za mir v regiji. S člani predsedstva BiH je govoril tako o dvostranskih odnosih kot o položaju v regiji in svetu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug ob sklicevanju na poročanja medijev v BiH.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v petek na prvem srečanju z novim izraelskim premierjem Naftalijem Benetom izrazil polno podporo ZDA Izraelu. Med našima državama obstaja nezlomljivo partnerstvo, je dejal Biden. Benet pa je dodal, da Izrael nima nobenega boljšega in bolj zanesljivega zaveznika kot so ZDA.

NEW DELHI - V Indiji, kjer se soočajo z novim valom epidemije, so v enem dnevu cepili rekordnih deset milijonov ljudi, so danes sporočile indijske oblasti. Premier Narendra Modi je mejnik pozdravil kot "pomemben podvig" za državo z 1,3 milijarde prebivalci. Kljub načrtom indijske vlade, da bodo do konca leta cepili približno 1,1 milijarde odraslih, je sicer doslej v Indiji precepljenih le približno 15 odstotkov prebivalcev. Indija je za ZDA druga najbolj prizadeta država v pandemiji covida. V državi so doslej potrdili 437.370 smrti zaradi covida in več kot 32 milijonov okužb. Strokovnjaki opozarjajo, da je dejansko število bistveno višje.

LONDON - Pri okužbi z delta različico novega koronavirusa je tveganje za hospitalizacijo približno dvakrat večje kot pri okužbi z alfa različico, kažejo rezultati nove študije. Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu in Angleške zdravstvene agencije (Public Health England) so v študiji, ki je v Angliji potekala med marcem in majem letos, spremljali potek bolezni pri več kot 40.000 covidnih bolnikih.

BERLIN - Nemčija bo letos po slabi letini proizvedla manj hrane kot lani, je ta teden ocenilo tamkajšnje kmetijsko ministrstvo. Za slabši pridelek so krive neugodne vremenske razmere in glivične bolezni, ki so prizadele nekatere vrste pridelkov. V državi bodo pridelali 42,1 milijona ton žit, kar je 2,7 odstotka manj kot lani.

LUXEMBOURG - Obseg turizma v EU se je lani glede na leto 2019 prepolovil. Razlog je pandemija covida-19, ki je začasno skoraj povsem zaustavila potovalne tokove. Okrepil se je pomen poletne sezone, saj so bili med aprilom in junijem v EU opravljeni le trije odstotki vseh turističnih nočitev, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

BRUSELJ - Tri četrtine uporabnikov interneta v EU, starih med 16 in 74 let, je lani slednjega največ uporabljalo za prebiranje spletnih novic, časopisov ali revij, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji je internet v ta namen uporabilo 82 odstotkov oseb.

vb/vb
© STA, 2021