Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 27. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KABUL/WASHINGTON - V četrtkovih napadih na letališču v Kabulu, za katera je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 90 ljudi, več kot 150 je ranjenih. Kot je sporočil Pentagon, je poleg Afganistancev umrlo tudi 13 ameriških vojakov. Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek po napadih zatrdil, da teroristi ZDA ne morejo odvrniti od tega, da opravijo svojo misijo. Potrdil je, da rok za umik ostaja 31. avgust. Kot je dejal, ZDA ne bodo oprostile tega napada. Vsem, ki ste sodelovali pri napadu, in tistim, ki želite slabo Ameriki, pravim, da ne bomo oprostili. Izsledili vas bomo in plačali boste, je poudaril.

KABUL - Države tudi po napadih na letališče v Kabulu pospešeno nadaljujejo evakuacije pred torkovim rokom za umik vojakov. Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek zagotovil, da bodo ZDA nadaljevale evakuacijske lete do konca meseca. Iz Kabula so od 14. avgusta evakuirali več kot 100.000 ljudi, je potrdila Bela hiša. V Afganistanu je po ocenah še okoli 1500 ameriških državljanov, Velika Britanija ima v državi še okoli 400 ljudi, Nemčija pa 200. Številne države so že sklenile evakuacijske lete, med njimi Nizozemska, Danska in Španija. Velika Britanija bo evakuacije končala v prihodnjih urah, zadnje francosko letalo bo predvidoma iz Kabula poletelo danes.

ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je potrdil, da je Turčija opravila prve pogovore s talibani in dodal, da Ankara preučuje ponudbo talibanov za upravljanje letališča v Kabulu. Pogovori s talibani so potekali na vojaškem delu letališča v Kabulu, kjer je začasno nameščeno turško veleposlaništvo, je dejal. Pojasnil je, da želijo talibani nadzorovati varnost na letališču, medtem ko Ankari ponujajo možnost upravljanja letališča. Vendar sta četrtkova napada pokazala, kako pomembno je poznati podrobnosti o tem, kako bo letališče zavarovano, je opozoril.

PARIZ - Nekdanji glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je v četrtek napovedal, da želi prihodnje leto kandidirati na predsedniških volitvah v Franciji, na katerih bo skušal kot kandidat republikancev izzvati aktualnega predsednika Emmanuela Macrona. Kandidaturo je napovedal v intervjuju za televizijo TF1 ter dejal, da želi postati predsednik spravljene Francije. Kot prednost v predsedniški tekmi je 70-letni Barnier navedel svoje dolgoletne izkušnje v politiki.

WASHINGTON - Ameriško vrhovno sodišče je v četrtek blokiralo podaljšanje moratorija na deložacije, ki so ga v ZDA uvedli v okviru prizadevanj za boj proti brezdomstvu v času pandemije covida-19. Če naj se moratorij na izselitve, ki ga nalagajo zvezne države, nadaljuje, mora zakonodajo o tem sprejeti kongres, je odločilo. Vlada predsednika Joeja Bidna trdi, da je moratorij potreben zaradi velikega števila novih primerov novega koronavirusa.

MOSKVA - V Rusiji so odobrili peto cepivo proti covidu-19. Gre za cepivo EpiVacCorona-N, ki ga je razvil raziskovalni center Vector iz ruskega mesta Novosibirsk. V Rusiji se sicer soočajo z vse večjim številom smrtnih primerov zaradi covida-19. S prvim odmerkom cepiva proti covidu je bilo doslej cepljenih le 30 odstotkov prebivalcev, čeprav naj bi bilo cepiva dovolj in ga je Rusija množično izvažala. Vendar je med Rusi nezaupanje v cepiva, ki so jih razvili v državi, visoko. Tudi večkratni pozivi predsednika Vladimirja Putina državljanom, naj se cepijo, cepljenja niso pospešili.

WELLINGTON - Novozelandske oblasti so znova podaljšale ustavitev javnega življenja zaradi izbruha koronavirusne različice delta, tokrat do naslednjega tedna. Omejitve v Aucklandu, kjer je žarišče izbruha, pa bodo verjetno trajale še dlje. Novozelandska premierka Jacinda Ardern je ob 70 novih primerih okužb ocenila, da bodo kmalu doživeli vrhunec izbruha, če se bodo držali omejitev.

PODGORICA - Črnogorska policija je zasegla 1,6 tone kokaina, poročajo črnogorski mediji. Poudarjajo, da gre za rekordni zaseg prepovedanih mamil v Črni gori. Policija naj bi kokain našla v četrtek zvečer v enem od predmestij Podgorice. V Črno goro naj bi mamila prepeljali preko pristanišča Bar. Najverjetneje so mamila prišla v Črno goro v zabojniku ene od ladij, ki je priplula iz Južne Amerike. Policija je prijela devet oseb, ki jih sumijo tihotapljenja mamil.

NURSULTAN - V več eksplozijah, ki so v četrtek zvečer odjeknile v skladišču orožja v vojaški bazi na jugu Kazahstana, je umrlo najmanj pet vojakov, ranjenih je približno 90 ljudi. Zaradi eksplozije so morali evakuirati približno tisoč prebivalcev na območju mesta Šambil. Vzrok eksplozije še ni znan. Po eksplozijah še vedno pogrešajo več oseb, je sporočil kazahstanski obrambni minister Nurlan Jermekbajev.

vb/vb
© STA, 2021