Pregled - šport, 26. 8. (četrtek)

Ljubljana, 26. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v četrtek, 26. avgusta.

OSLO - Slovenska hokejska reprezentanca je v Oslu na Norveškem v prvi tekmi olimpijskega kvalifikacijskega turnirja za uvrstitev na zimske olimpijske igre v Pekingu prihodnje leto po skorajšnjem povratku vseeno izgubila proti Danski s 3:4 (0:3, 1:1, 2:0). V petek se bodo varovanci Matjaža Kopitarja pomerili z Norvežani (21.00).Na turnirju sodeluje še Južna Koreja, ki bo tekmica Norveške v večernem delu današnjega sporeda ob 19. uri. Na OI se bo uvrstil le zmagovalec turnirja.

CORDOBA - Navijačem slovenskega kolesarska asa Primoža Rogliča je 12. etapi dirke po Španiji spet zastalo srce. Zasavec je bil na enem izmed spustov spet udeležen v skupinski padec, padel v jarek, a se pobral in s pomočjo ekipe ujel glavnino, tako da časa ni izgubil. V cilj 175 kilometrov dolge etape, ki se je končala v Cordobi, je prišel v prvi večji skupini, zasedel 12. mesto in obdržal tretje mesto v skupnem seštevku. Sprint velike skupine je sicer dobil Danec Magnus Cort Nielsen (EF Education-Nippo), kar je že njegova druga zmaga na dirki. Danec je prejšnje dneve poskušal z begom, dan prej je celo dolgo časa bežal sam, a vseeno obdržal dovolj moči, da je tokrat dobil etapo v zadnjih metrih. V sprinterskem obračunu je ugnal Italijana Andreo Bagiolija in Avstralca Michaela Matthewsa.

GRADEC - Slovenski državni prvaki, nogometaši Mure, bodo v nadaljevanju evropske sezone igrali v konferenčni ligi. V povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo so še drugič morali priznati premoč Sturmu iz Gradca, tokrat so v gosteh izgubili z 0:2 (0:1). Prvo tekmo v Murski Soboti so Avstrijci dobili s 3:1. Strelca za Sturm sta bila Gruzijec Otar Kiteišvili v 39. in Jakob Jantscher v 66. minuti. Avstrijci so se še enkrat več pokazali kot boljša ekipa. Muri niso dovolili niti ene prave priložnosti, Sobočani so dokončno izgubili upanje v 54. minuti, ko so ostali brez izključenega Matica Maruška.

ISTANBUL - V Istanbulu so izžrebali skupine v nogometni lige prvakov. Španski prvak Atletico Madrid, kjer igra Jan Oblak, se bo v skupini B pomeril z Liverpoolom, Portom in Milanom, medtem ko italijanskega prvaka Inter Milano Samirja Handanovića v skupini D čakajo obračuni z Realom iz Madrida, Šahtarjem Donjeckom in Šerifom Tiraspolom Lovra Bizjaka.
Zelo zanimivi bosta tudi skupina A, v kateri sta lanski finalist Manchester City, finalist izpred dveh let Paris Saint-Germain, Leipzig nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla in Club Brugge, ter skupina E, v kateri so nemški velikan Bayern München, španski velikan Barcelona, ki se v letošnjo sezono prvič do dolgih letih podaja brez Lionela Messija, portugalska Benfica in Dinamo Kijev Benjamina Verbiča.Sporting, katerega član je še vedno Andraž Šporar, je skupaj z Borussio Dortmund, Ajaxom in Bešiktašem v skupini C.
Salzburg, pri katerem se je na povratni tekmi zadnjega kvalifikacijskega kroga izkazal Benjamin Šeško, bo igral v skupini G skupaj z Lillom, Sevillo in Wolfsburgom.Atalanti Josipa Iličića je žreb namenil skupino F, kjer so še zmagovalec evropske lige Villarreal, Manchester United in Young Boys. Branilec naslova Chelsea pa se bo v skupinskem delu v skupini G meril z Juventusom, Zenitom in Malmöm.

ISTANBUL - Evropska nogometna zveza (Uefa) je ob žrebu skupin za ligo prvakov podelila tudi nagrade najboljšim nogometašem in trenerjem leta po njihovem izboru. Prestižno nagrado za Uefinega nogometaša leta je prejel Italijan Jorginho, evropski prvak z azzurri in klubski prvak s Chelseajem. Za nogometašico leta pa je bila izbrana Alexia Putellas iz Barcelone.Jorginho je tako nasledil Poljaka Roberta Lewandowskega, ki je Uefino nagrado za nogometaša leta prejel lani.V ožjem izboru sta bila še Belgijec Kevin de Bruyne (Manchester City) in Francoz N'Golo Kante (Chelsea). Tri najboljše so izbrali selektorji 24 reprezentanc z evropskega prvenstva, 80 trenerjev klubov, ki so igrali v skupinskem delu lige prvakov in evropske lige, in 55 novinarjev, po eden iz vsake Uefine članice. Trenerji niso smeli glasovati za igralce iz svojih ekip.

NEW YORK - V New Yorku so danes opravili žreb zadnjega letošnjega teniškega turnirja za grand slam, odprtega prvenstva ZDA. Na glavni turnir so od Slovencev uvrščena tri dekleta. V tretjem krogu je že možen slovenski obračun, če bosta v prvih dveh uspešni Tamara Zidanšek in Kaja Juvan, se bosta pomerili med seboj.Obe sta sicer v spodnjem delu žreba, v prvem krogu pa se bo Juvanova pomerila z 62. igralko sveta Britanko Heather Watson, Zidanškova pa s 84. igralko na računalniški lestvici, Američanko Bernardo Pera.Polona Hercog je v prvem delu žreba in jo že v uvodnem nastopu čaka težka naloga, saj se bo pomerila z deseto nosilko Čehinjo Petro Kvitovo, dvakratno zmagovalko Wimbledona, ki pa v New Yorku še ni prišla dlje kot do četrtfinala.Po odpovedi Aljaža Bedeneta Slovenci v glavnem žrebu niso imeli svojega predstavnika, iz kvalifikacij se na turnir še lahko prebije Blaž Rola, medtem ko je Blaž Kavčič že izpadel.

ic/kad/alz/ic
© STA, 2021