Pregled - Slovenija, 26. 8. (četrtek)

Ljubljana, 26. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 26. avgusta.

LJUBLJANA - V sredo so ob 2932 PCR-testih potrdili 509 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih testov je bil 17,3-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 363, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 199, tako da je država tik pred vstopom v rdečo fazo epidemije.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela več odločitev, vezanih na covid-19. Določila je obveznost tedenskega testiranja tudi za študente, ki niso cepljeni oziroma niso preboleli covida-19. Stroške testiranja bo kril državni proračun. Pogoj PCT pa bodo morali izpolnjevati tudi vsi udeleženci športno-rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih, starejši od 15 let. Po novem bo vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez izpolnjevanja pogoja PCT dovoljen osebi, ki prehaja mejo zaradi prevoza otroka, ki še ni dopolnil 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, a le če se čez mejo vrne v dveh urah po prehodu.

LJUBLJANA - Komisija za nadzor javnih financ predlaga Komisiji za preprečevanje korupcije, naj preveri, ali je Janez Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, prijavil stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom. Spletni portal Necenzurirano je namreč julija poročal, da premier na otoku Mauritius že več let dopustuje z največjimi dobavitelji v zdravstvu.

LJUBLJANA - Vsi socialni partnerji so na srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju naznanili pripravljenost za vrnitev k socialnemu dialogu v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je po srečanju sporočil Pahor. Pred začetkom nadaljnjega dela ESS bo pogajalska skupina pripravila dogovor o obnovitvi socialnega dialoga.

BEOGRAD - Predsednik DZ Igor Zorčič se je v okviru uradnega obiska v Srbiji srečal s predsednikom srbske skupščine Ivico Dačićem. Izrazila sta zadovoljstvo nad tradicionalno prijateljskimi odnosi med državama, ki ju povezujeta tako skupna zgodovina kot tudi skupna evropska prihodnost. Zorčič je izpostavil pomembno vlogo Srbije pri ohranjanju miru in zagotavljanju stabilnosti v regiji.

KOEBENHAVN - Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je na delovnem obisku na Danskem srečal z danskim kolegom Jeppejem Kofodom. Pogovor je bil namenjen krepitvi dvostranskih odnosov med Slovenijo in Dansko, pregledu izvajanja prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije in aktualnim mednarodnim temam, tudi Afganistanu.

GORNJA RADGONA - V Gornji Radgoni se je končal 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki ga je obiskalo več kot 50.000 obiskovalcev, kar je po besedah organizatorjev glede na razmere zelo dobra številka. Kmetijski minister Jože Podgoršek je poudaril, da je bil sejem izredno potreben zaradi izmenjave mnenj, pa tudi najbolj vroče teme - pogajanj o programu skupne kmetijske politike.

LJUBLJANA - Vlada je določila besedilo zakona o oskrbi s plini. Področje energetike sicer v Sloveniji celovito ureja energetski zakon, a je treba tega zaradi pogostih sprememb evropske zakonodaje stalno spreminjati in dopolnjevati. Ker materija postaja čedalje bolj nepregledna, bo vlada področje oskrbe s plini zdaj uredila samostojno.

LJUBLJANA - Ministrstvo za finance je objavilo razpis za generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs). Kandidati morajo prijave poslati do vključno 8. septembra, k prijavi pa predložiti tudi vizijo prednostnih nalog in razvoja uprave za petletno mandatno obdobje. Furs sicer od junija letos kot vršilec dolžnosti vodi Ivan Simič.

KOPER - Skupina Intereuropa je po nerevidiranih podatkih v prvem polletju ustvarila 84,7 milijona evrov prihodkov od prodaje oz. 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in osem odstotkov nad načrti. Čisti dobiček je znašal 2,8 milijona evrov, kar je 71 odstotkov več kot v lanskih prvih šestih mesecih in 101 odstotek nad načrtovanim.

LJUBLJANA - Del očitkov zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in soobtoženim v primeru Stožice, ki se nanaša na kazniva dejanja ponareditve ali uničenje poslovnih listin, je zastaral, so za Siol povedali na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Del očitkov je tako zastaral še pred sodno obravnavo, ki jo sodnica Mojca Kocijančič namerava opraviti decembra letos.

LJUBLJANA - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je začelo ponovno sojenje poslovnežu Sergeju Racmanu zaradi domnevnega oškodovanja upnikov družbe Kolosej za nekaj več kot dva milijona evrov. Tako kot na začetku sojenja maja 2019 je Racman tudi tokrat vse očitke zanikal, je poročala TV Slovenija.

LJUBLJANA - Zamejski pisatelj in pričevalec 20. stoletja Boris Pahor je praznoval 108. rojstni dan. Pahor že vse življenje opozarja na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Čestitke je prejel tako iz vrst slovenske politike, kot tudi iz vrst zamejskih Slovencev. Predsednik republike Borut Pahor je na Twitterju med drugim zapisal, da so mu Slovenci za vse zelo hvaležni in nanj ponosni. Ministrica, pristojna za zamejce, Helena Jaklitsch, pa je zaželela, da bi ostal navdih drugim.

LJUBLJANA - V starem mestnem jedru prestolnice so se začele Noči v stari Ljubljani, tradicionalni festival ustanove Imago Sloveniae - Podoba Slovenije ob izteku poletja. Tridnevni festival je odprl koncert Marko Hatlak Banda na Novem trgu. Lanska edicija je ponudila pretežno domače glasbenike, letos pa je program ponovno mednaroden.

PTUJ - Z branjem odprtega pisma Evropi na ptujski mestni tržnici so se tudi uradno odprli 25. Dnevi poezije in vina. Odprto pismo Evropi je letos napisal nemški pesnik Durs Grünbein, ki ga je tudi prebral. Na letošnjem festivalu bo skupaj nastopilo 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav, častna gosta festivala sta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luisa Amaral.

sk/tv/set/moz/arz/blm/td/jb/sk
© STA, 2021