Pregled - šport, 25. 8. (sreda)

Ljubljana, 25. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 25. avgusta.

CIUDAD REAL - Primož Roglič je še enkrat več dokazal, da je tudi letos najmočnejši kolesar na dirki po Španiji. V 11. etapi, ki je imela zahteven zaključek, je premagal vse tekmece in zabeležil drugo etapno zmago na dirki. Na cilju je imel tri sekunde prednosti pred največjim konkurentom na dirki, Špancem Enrikom Masom. Tretje mesto je s petimi sekundami zaostanka osvojil Kolumbijec Miguel Angel Lopez. Prednost Rogliča pred vodilnima na dirki pa je bila premajhna, da bi spremenil vrstni red na dirki, tako ostaja na tretjem mestu. Za Norvežanom Oddom Christianom Eikingom zaostaja minuto in 56 sekund, za Francozom Guillaumeom Martinom pa 58 sekund.

LJUBLJANA - Andrej Hauptman tudi uradno ni več selektor slovenske kolesarske reprezentance. Novi predsednik kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović je Hauptmana po olimpijskih igrah poskušal pregovoriti, da nadaljuje delo tudi po izteku pogodbe, a je bil pri tem neuspešen.To je potrdil v sporočilu za javnost, v katerem je tudi povedal, da bodo za reprezentanco na bližajočem evropskem in svetovnem prvenstvu skrbeli Marko Polanc, Gorazd Štangelj in Andrej Cimprič. Hauptman je delo selektorja opravljal od leta 2016, ko je zamenjal prav Štanglja. V tem času je dosegel veliko uspehov, vrhunci pa so srebrna kolajna Primoža Rogliča na svetovnem prvenstvu v kronometru, Rogličev naslov olimpijskega prvaka v kronometru in olimpijski bron Tadeja Pogačarja v cestni preizkušnji.

TRENTO - Francoska reprezentanca je osvojila prvo zlato kolajno na letošnjem svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu v italijanskem Val di Soleju. Francozi so bili najboljši na mešani ekipni tekmi, na kateri pa ni bilo slovenske izbrane vrste. Srebro so osvojili Američani, bron pa Nemci.

LJUBLJANA - Potem ko se v torek v nogometno ligo prvakov ni uspelo prebiti Mihi Blažiču s Ferencvarosom, pa je bil za Slovence uspešnejši današnji večer. Tako Benjamin Šeško s Salzburgom kot Lovro Bizjak s Šerifom Tiraspolom sta se namreč prebila v skupinski del elitnega evropskega klubskega tekmovanja.
Šeško je tekmo na Danskem proti Broendbyju začel izjemno. Potem ko so Avstrijci doma zmagali z 2:1, je že v četrti minuti mladi slovenski napadalec, ki je igral do 71. minute, povečal prednost Salzburžanov, v deseti minuti pa je po veliki napaki domačega vratarja nato še podal Brendenu Aaronsonu za 2:0. V prvem polčasu je imel Salzburg še dve lepi priložnosti. V 62. minuti so Danci znižali zaostanek prek Andreasa Maxsoeja, to pa je bilo tudi vse, kar jim je uspelo. Šerif pa je že na prvi tekmi doma prišel do prednosti s 3:0 proti zagrebškemu Dinamu. Na povratni tekmi, kjer Bizjaka ni bilo v Šerifovem kadru, pa je igral 0:0.

DOMŽALE - Nogometaši Domžal so v zaostali tekmi 1. kroga Prve lige Telemach izgubili proti ljubljanski Olimpiji z 0:2 (0:1).

CLEVELAND - Slovenska teniška igralka Polona Hercog ne bo igrala v četrtfinalu teniškega turnirja WTA z nagradnim skladom 235.238 dolarjev v Clevelandu v ZDA. Igralko iz Kamnice pri Mariboru je v drugem krogu premagala izkušena Romunka Irina-Camelia Begu, ki je bila boljša od Slovenke z 2:0 v nizih, s 7:6 (5), 7:5.Begujeva, 74. igralka sveta, ki bo v četrtek dopolnila 31 let starosti, se bo v četrtfinalu pomerila z Belorusinjo Aljaksandro Sasnovič, ki je izločila peto nosilko iz Argentine Nadio Podorosko s 6:7 (9), 6:4, 6:4.

NEW YORK - Slovenski teniški igralec Blaž Kavčič se je hitro poslovil od kvalifikacij zadnjega teniškega turnirja za grand slam v sezoni, odprtega prvenstva ZDA. V prvem krogu je očitno imel zdravstvene težave, saj je dvoboj proti Argentincu Marcu Trungellitiju po izgubljenem prvem nizu, v katerem je osvojil le igro, in zaostanku 0:2 v drugem predal. Argentinec je sicer 198. igralec sveta, na računalniški lestvici je 23 točk pred Kavčičem.

LJUBLJANA - Selektor moške teniške reprezentance Grega Žemlja je objavil seznam igralcev za dvoboje v Davisovem pokalu proti Paragvaju. Slovenci igrajo v svetovni skupini II. Na spisku so Aljaž Bedene, Blaž Rola, Blaž Kavčič, Bor Artnak in Sebastjan Dominko.V primeru poškodb, trenutno stanje namreč ni najbolj rožnato, pa je kot rezerve določil Toma Kočevarja Dešmana, Matica Špeca in Maja Premzla. Zadnje boje so Slovenci v Davisovem pokalu odigrali lani marca proti Pakistanu, v sklopu kvalifikacij za svetovno skupino 1. Pakistanci so slavili s 3:0.

TOKIO - Na paraolimpijskih igrah v Tokiu so nastope tekmovalno začeli tudi slovenski športniki. Prvi je bil na vrsti namiznoteniški igralec Luka Trtnik. Uvodni dvoboj med posamezniki v kategoriji 7 je izgubil proti Kitajcu Liau Keliju z 0:3.Za Trtnika, novinca na največjih tekmovanjih za športnike invalide, nastop v Tokiu ni bil le prvi slovenski na teh igrah, pač pa tudi njegov prvi paraolimpijski. A kljub porazu proti Kitajcu, ki je med favoriti v tej kategoriji in tudi četrti nosilec, na koncu ni bil nezadovoljen.V četrtek bo imel edini slovenski namiznoteniški igralec na igrah prost dan, v petek pa ga dopoldne po tokijskem času oziroma že ponoči po slovenskem čaka še dvoboj s tretjim članom te predtekmovalne skupine, Japoncem Katsuyoshijem Yagijem.

ic/alz/lr/am/tb/ad/jz/lr
© STA, 2021