Pregled - Slovenija, 25. 8. (sreda)

Ljubljana, 25. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 25. avgusta.

LJUBLJANA - V torek so ob 2805 testih PCR potrdili 508 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil 18,1-odstoten. Umrl je en bolnik s covidom-19, v bolnišnicah zdravijo 89 bolnikov, kar je tri več kot v ponedeljek, 19 jih je v intenzivni negi, je objavila vlada. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 345, kar je 17 več kot dan prej, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa znaša 187. Število potrjenih okužb je prvič od sredine maja preseglo 500. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 4015 aktivnih okužb, kar je 262 več kot dan prej.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Za nami je leto in pol izkušenj z novim koronavirusom, v tem času pa vemo, kako ukrepati in uporabiti zdravo kmečko pamet, zato ne potrebujemo razglašanja epidemije, pač pa zadošča spoštovanje najširšega družbenega dogovora, da pomagamo drug drugemu, je ob obisku Celja in Šmarja pri Jelšah dejal zdravstveni minister Janez Poklukar. Ob tem je spomnil, da je celjska bolnišnica ob Golniku postala četrta covid-19 bolnišnica v četrtem valu epidemije, zato je preveril njihovo pripravljenost. Po njegovem številke v teh dneh vsem jasno kažejo, kaj se Sloveniji obeta, zato moramo v naslednjih mesecih vsi nekaj prispevati k temu, da bomo obvladali epidemijo. Svetovalna skupina za covid-19 bo sicer v ponedeljek sprejela predlog novega semaforja ukrepov. Bo besedah vodje skupine Mateje Logar bo ob ostalih dejavnikih glavni zasedenost bolniških postelj.

LJUBLJANA - Z novim koronavirusom se je doslej okužilo že 97 maturantov, ki so se udeležili maturantskega izleta na grškem otoku Krf. Drugi udeleženci izleta so prejeli karantenske odločbe. Dva avtobusa maturantov, ki so se vračali iz Grčije, so policisti v torek ustavili na Fernetičih. Turistična agencija zanika navedbo direktorja NIJZ Milana Kreka, da naj ne bi izpolnjevali pogoja PCT. So pa potrdili, da je delu njihovih potnikov veljavnost testa potekla, še preden so prispeli do meje.

LJUBLJANA - Osnovnošolski ravnatelji so zadovoljni, da so dobili okrožnico, kako morajo ukrepati, če bodo zaposleni zavračali pogoj PCT. Končno, a približno eno leto prepozno. Zdaj imamo navodila, kako ravnati, in pojasnila, zakaj je potrebno tako ravnati. To je to, kar so ravnatelji želeli, je za STA dejal Gregor Pečan iz združenja osnovnošolskih ravnateljev. Predsednik Sveta UKC Ljubljana Matjaž Trontelj je pojasnil, da z razpisoma ne želijo čakati, da ne bi bil ravno čas, ko bi se s postopki že mudilo, najbolj obremenjen zaradi epidemije covida-19 in drugih respiratornih obolenj.

GORNJA RADGONA - Vlada je za strateški načrt kmetijske politike zagotovila dodatnih 100 milijonov evrov, sta povedala sindikalist Anton Medved in kmetijski minister Jože Podgoršek. Državni delež v okviru skupne kmetijske politike Sloveniji za obdobje 2023-2027 bo tako 350 milijonov evrov, evropski del pa ostaja pri 1,2 milijarde evrov. Pošteno in kmetu na kožo pisano skupno kmetijsko politiko so pred tem s protestom na traktorjih zahtevali kmetje.

LJUBLJANA/ANDRAŽ NAD POLZELO - Predsednik Borut Pahor je z delegacijo ameriškega senata slovesno počastil dan slovensko-ameriškega prijateljstva. Izpostavil je, da si Slovenija in ZDA delita enake vrednote, na tem pa bi lahko še dodatno okrepili zaupanje, prijateljstvo in zavezništvo. Slovesnega sprejema v Vili Podrožnik so se poleg senatorjev udeležili tudi predstavniki gospodarskega, znanstvenega, kulturnega in športnega področja, ki si prizadevajo za prijateljstvo med državama. V Andražu nad Polzelo so obeležili 77. obletnico strmoglavljenja ameriškega bombnika med drugo svetovno vojno. K spominski plošči so venec položili predsednik republike Borut Pahor, premier Janez Janša in ameriški general Jason E. Bailey.

LJUBLJANA - Zunanji minister Anže Logar je na uradnem obisku gostil ministra za zunanje in evropske zadeve Malte Evarista Bartola. Po srečanju sta poudarila, da so nujne reforme na področju evropske migracijske politike, izzive pa je treba reševati predvsem v državah izvora. Državi imata po besedah Logarja identično stališče glede Afganistana, saj da sta pripravljeni sprejeti solidarnostni del sodelavcev EU iz Afganistana, ne pa tudi dodatnega bremena v okviru morebitnega migrantskega vala. Strinjala sta se tudi, da je pri obvladovanju razmer nujno sodelovanje s sosednjimi državami Afganistana. Bartolo se je sestal tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem in predsednikom DZ Igorjem Zorčičem.

LJUBLJANA - Notranji minister Aleš Hojs se je prek videopovezave sestal s predstavnikom Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) za Srednjo Evropo Rolandom Sebastianom Schillingom. Med drugim sta govorila o razmerah v Afganistanu, vključno z morebitnimi migracijskimi in varnostnimi grožnjami. Hojs je izpostavil tematiko celovitega upravljanja migracij s ciljem odpravljanja temeljnih vzrokov migracij. Izrazil je tudi zaskrbljenost zaradi dogajanja na zunanji meji EU z Belorusijo ter ponovno obsodil beloruske poskuse instrumentalizacije ljudi v politične namene.

LJUBLJANA - Kriminalisti so opravili razgovor z notranjim ministrom Alešem Hojsom zaradi tvita, v katerem je komentiral incident z rumenimi jopiči na protivladnih protestih v Ljubljani in uporabil svetopisemski citat ne meči biserov med svinje. Hojs je pojasnil, da je razgovor potekal v skladu z usmeritvami tožilstva, na podlagi kazenske ovadbe občana, ki ga dolži razžalitve slovenskega naroda. Po informacijah, ki so mu jih povedali policisti, pa človek, ki naj bi podal kazensko ovadbo, sploh ne obstaja. Dogajanje je zato ocenil kot precej škandalozno.

LJUBLJANA - Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je na seji sprejel sklep o objavi razpisov za generalnega in strokovnega direktorja UKC Ljubljana. Oba razpisa bosta objavljena 30. avgusta, prijave pa bodo zbirali do vključno 14. septembra. Aktualni vršilec dolžnosti generalnega direktorja Jože Golobič je v izjavi novinarjem potrdil, da razmišlja o prijavi na razpis.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija je na nadaljevanju aprilske seje izvolil novega predsednika. To je postal Danilo Tomšič. Obenem je sprejel sklepe, s katerimi med drugim generalnemu direktorju Andreju Grahu Whatmoughu naložil takojšnje poročanje o zakonitosti njegovih dejanj in o gospodarnosti poslovanja zavoda, je za STA potrdil Tomšič. Grah Whatmough je v odzivu opozoril na pravno mnenje odvetniške družbe Čeferin, da je bil sklic seje nadzornega sveta nezakonit, zato so vsi sklepi neobstoječi in neveljavni.

LJUBLJANA - Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je avgusta po dveh mesecih poslabšanja izboljšalo. Kazalnik gospodarske klime je znašal 6,4 točke, kar je 0,8 točke več kot julija in 12,4 točke več kot avgusta lani. Na mesečni ravni so k izboljšanju gospodarske klime prispevali kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih, v trgovini na drobno in v predelovalnih dejavnostih, medtem ko se je kazalnik zaupanja med potrošniki znižal.

LJUBLJANA - Okrevanje turizma po trenutni krizi bo precej daljše, kot je bilo sprva pričakovano, morda bo moralo preteči celo generacijsko obdobje, je na dogodku Vsi smo turizem opozoril predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik. Obenem je izpostavil težave pri pridobivanju novega kadra, predvsem mladih ter negotovost, s katero se srečujejo v turizmu in gostinstvu. Na dogodku so opozorili tudi na pomen izobraževanja kadrov v panogi.

LJUBLJANA - Po preselitvi petih risov iz Romunije in Slovaške na Gorenjsko v okviru projekta Life Lynx se strokovnjaki sedaj veselijo prvega naraščaja. Risinja Ajda ima namreč tri mladiče, sredi avgusta sta jih opazili pohodnici iz Gorenjske ob gozdni poti na območju Jelovice.

LJUBLJANA - Kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic je najboljši sistem tako za uporabnike kot upravičence pravic, meni direktor kolektivne organizacije Aipa Gregor Štibernik. Zlasti zato, ker so močno regulirane, transparentne in inkluzivne. Pomembnost kolektivnih organizacij so izpostavil tudi drugi udeleženci sredine novinarske konference.

LJUBLJANA - Ob 101. obletnici požiga tržaškega Narodnega doma je izšla monografija Ogenj, ki je zajel Evropo zgodovinarjev Boruta Klabjana in Gorazda Bajca. Kot je na predstavitvi poudaril Bajc, je knjiga napisana zgodovinsko in ne politično pravilno. Dogodek so posvetili 108. rojstnemu dnevu pisatelja Borisa Pahorja, ki je bil priča požigu.

LJUBLJANA - V Izoli se je z otvoritveno projekcijo italijanskega filma Assandira drevi v Letnem kinu Arrigoni začel osrednji del 17. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok - Isola Cinema, ki bo trajal do 29. avgusta. V festivalski program je letos vključenih 34 celovečernih in 97 kratkih filmov.

pa/pa
© STA, 2021