Pregled - Slovenija, 23. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 23. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 23. avgusta.

BRDO PRI KRANJU/LJUBLJANA - Šolski prostor je pripravljen na začetek šolskega leta, ravnatelji in učitelji imajo bogate izkušnje in se bodo lahko soočili tudi s ta hip nepredvidenimi situacijami, je na novinarski konferenci dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. Pri tem je izrazil upanje, da bo šolanje po modelu B možno izvajati čim dlje. V skladu z odlokom, ki ga je vlada sprejela minuli teden, pa morajo tudi starši, ki pripeljejo svoje otroke v vrtce, izpolnjevati pogoj PCT. Izpolnjevanje pogoja PCT ni potrebno, če se otroka prevzame pred vhodom vrtca, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport danes pojasnilo na spletni strani.

LJUBLJANA - V nedeljo so ob 754 PCR-testih potrdili 116 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki NIJZ. V bolnišnicah se zdravi 75 covidnih bolnikov, kar je devet več kot dan prej, od teh jih intenzivno zdravljenje potrebuje 18, kar je enako kot dan prej. Umrl je en bolnik s covidom-19. Število polno cepljenih proti covidu-19 med odraslimi v Sloveniji je po podatkih vlade preseglo 50 odstotkov. NIJZ pa je za iskanje stikov z okuženimi z novim koronavirusom za pol leta najel brežiško podjetje City Connect. Kot pišejo Finance, je posel vreden 2,3 milijona evrov in je bil zelo mlademu podjetju oddan brez predhodne objave javnega razpisa.

CELJE/GOLNIK - Zaradi naraščajočega števila okužb od ponedeljka poleg kliničnih centrov Ljubljana in Maribor covidne bolnike sprejemata tudi Klinika Golnik in bolnišnica Celje. V slednji so danes že sprejeli prve tri bolnike. Največja težava je negovalni kader, ki ga je v celjski bolnišnici za pet odstotkov manj kot v drugem in tretjem valu.

LJUBLJANA - Predsednik DZ Igor Zorčič je ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov poudaril, da je vsako poveličevanje nacizma in totalitarnih simbolov izredno nevarno in nedopustno, pa vendar vse bolj pogosto početje. Zato bi moralo biti tudi pri nas kazensko preganjano, se je zavzel. Ob današnjem dnevu je v DS potekala tudi mednarodna konferenca. Premier Janez Janša je v uvodnem nagovoru med drugim poudaril, da bomo, če se iz zgodovine nismo sposobni ničesar naučiti, obsojeni na ponavljanje. Za doseg narodne sprave pa nas po njegovih besedah čaka še veliko dela.

GORNJA RADGONA - Predsedovanje Slovenije Svetu EU je edinstvena priložnost za slovensko kmetijstvo in celo njegov močnejši prebojni korak v smislu razvitosti, vendar pa je uresničitev odvisna od našega ministrstva in deležnikov ter njihove skupne pripravljenosti, da naredijo nekaj več, je sporočilo z okrogle mize na kmetijsko-živilskem sejmu Agra. Na sejmu so med drugim pripravili tudi državno sekaško tekmovanje, s katerim želijo organizatorji popularizirati varno delo z motorno žago.

LJUBLJANA - Odbor DZ za izobraževanje je na pobudo LMŠ, SD, Levice in SAB razpravljal o očitkih opozicije ministrstvu za izobraževanje, ministrici Simoni Kustec in vladi, ki da je na področju izobraževanja pogorela. Še danes šolniki namreč nimajo informacij o začetku pouka, je ocenil poslanec SD Marko Koprivc. Razprava je postregla s kritičnimi toni iz vrst opozicije glede pripravljenosti vlade na začetek pouka, a tudi s koalicijskimi pojasnili, da je ob nepredvidljivosti epidemije težko načrtovati prav vsako podrobnost.

LJUBLJANA - Delo vlade podpira dobra četrtina oz. 27,5 odstotka sodelujočih, kar je najmanj v njenem mandatu doslej, kaže anketa, ki jo je za POP TV opravila agencija Mediana. Nasprotujeta ji dve tretjini vprašanih oz. 63,9 odstotka. 8,6 odstotka je neopredeljenih. Med strankami je največ glasov prejela največja vladna stranka SDS, in sicer 16,1 odstotka. Na drugem mestu je SD z 11,1-odstotno podporo, sledi Levica z 8,8-odstotno podporo. Na četrtem mestu je LMŠ, ki bi tokrat prejela 5,6-odstotka glasov vprašanih. Prav toliko bi jih podprlo tudi NSi. Najbolj priljubljena političarka je evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak.

LJUBLJANA - Deset let po hišnih preiskavah se je na okrožnem sodišču v Ljubljani začel narok za obtožene kaznivih dejanj, povezanih z očitanimi nepravilnostmi pri porabi sredstev iz programa za razvoj Pomurja. Obtoženi krivde niso priznali. Njihovi odvetniki so zahtevali izločitev vrste dokazov, narok pa se bo nadaljeval čez dva meseca.

LJUBLJANA - Svetovni teden vode, virtualni dogodek, ki se je začel v Stockholmu, poudarja resnost situacije, v kateri se je znašel svet v luči podnebnih sprememb. Te bodo namreč zahtevale veliko transformacijo vseh sektorjev družbe, na spletni strani poudarjajo organizatorji. Tema tedna je hitra krepitev odpornosti.

LJUBLJANA - Povprečna junijska bruto plača je bila 1952,05 evra in je bila od plače za maj nominalno nižja za 2,8 odstotka, realno pa za 3,4 odstotka. Povprečna neto plača za junij je bila medtem 1256,24 evra in je bila nominalno za 2,4 odstotka, realno pa za tri odstotke nižja od majske, je objavil statistični urad.

BRUSELJ - Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je v nedeljo opozoril, da slovensko predsedstvo Svetu EU ne more govoriti v imenu EU glede Afganistana. Tako se je odzval na izjavo slovenskega premierja Janeza Janše, da EU ne bo odpirala humanitarnih koridorjev. Janšo je pozval, naj o tem razpravlja z evropskimi institucijami.

KIJEV - Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil mednarodne konference, posvečene polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija. Podprl je skupno deklaracijo sodelujočih v novi Krimski platformi in ozemeljsko celovitost Ukrajine, obenem pa pozval k dialogu med Ukrajino in Rusijo na eni ter med EU in Rusijo na drugi strani.

TEL AVIV - Zunanji minister Anže Logar je na obisku v Izraelu, kjer se je srečal s svojim izraelskim kolegom Jairom Lapidom, pa tudi s predsednikom kneseta Mikijem Levijem in vodjo parlamentarnega odbora za zunanje zadeve in obrambo Ramom Benom Barakom. Zavzel se je za reden dvostranski dialog. Vršilec dolžnosti direktorja Urada vlade za informacijsko varnost Uroš Svete in generalni direktor Izraelskega nacionalnega kibernetskega direktorata Jigal Uno pa sta podpisala memorandum o sodelovanju na področju kibernetske varnosti.

LJUBLJANA - V sklopu 69. Ljubljana Festivala v ponedeljek in v torek na Kongresnem trgu gostuje Gledališče LDM Nova Scena iz Sankt Peterburga z muzikalom Lolita. Lolita je najobsežnejši projekt omenjenega gledališča, obogaten z najsodobnejšo vizualno in zvočno opremo. Premiero je doživel konec leta 2018, uprizorjen pa je bil v spomin na 100. obletnico poboja carske družine Romanov.

td/sk/spo/vb/jb/mma/bg/zc/mg/kk/td
© STA, 2021