Pregled - svet, 23. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 23. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 23. avgusta.

WASHINGTON/KABUL - Ameriški predsednik Joe Biden je ob vse glasnejših pozivih, naj ZDA podaljšajo rok za umik ameriških enot iz Afganistana, v nedeljo dejal, da še vedno upa, da bodo ZDA do 31. 8. dokončale evakuacijo. Talibani so medtem izrazili nasprotovanje podaljšanju roka. Sicer so zahodne države pospešeno nadaljevale evakuacije svojih državljanov in njihovih afganistanskih sodelavcev z letališča v Kabulu. ZDA so v zadnjih 24 urah od tam odpeljale okoli 16.000 ljudi, v zadnjem tednu pa 37.000. Na letališču in okolici sicer vlada kaos, poročali so tudi o strelskem incidentu, v katerem je umrl afganistanski vojak.

KABUL - Talibani so v nedeljo sporočili, da je več sto njihovih borcev na poti v dolino Pandžšir, enega redkih delov države, ki še ni pod njihovim nadzorom. Tam se njihovi nasprotniki pripravljajo na dolgotrajen spopad, če jih talibani ne bodo vključili v pogajanja o oblikovanju vlade. Talibani so se sicer po navedbah ruskega veleposlanika v Kabulu pripravljeni pogajati s svojimi nasprotniki v Pandžširju.

WASHINGTON - V ZDA so cepivu proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech izdali dovoljenje za uporabo pri osebah, starejših od 16 let. Omenjeno cepivo je imelo doslej začasno dovoljenje za uporabo, zdaj pa ga je ameriška uprava za hrano in zdravila FDA dokončno potrdila ter to odločitev označila za pomemben mejnik v boju proti pandemiji covida-19. Pentagon je po objavi napovedal, da bo cepljenje obvezno za vse pripadnike vojske, v New Yorku pa se morajo do 27. 9. cepiti vsi zaposleni v javnih šolah.

WELLINGTON - Novozelandske oblasti so podaljšale ustavitev javnega življenja, saj izbruh koronavirusne različice delta še ni dosegel vrhunca, je povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern. Ustavitev javnega življenja na območju celotne države se bo nadaljevala do 27. 8., v Aucklandu, kjer so zabeležili izbruh, pa bo v veljavi do 31. 8.

BERLIN - Nemški zdravstveni minister Jens Spahn se je zavzel za to, da bi glavno merilo pri uvajanju ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa ne bi bila več pojavnost okužb, temveč število hospitaliziranih covidnih bolnikov. Spahn si za spremembo, prizadeva v luči visoke
precepljenosti. V Nemčiji je bilo doslej z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih skoraj 59 odstotkov prebivalcev.

LONDON - Več deset protestnikov, ki nasprotujejo ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa in kampanji cepljenja proti covidu-19, je vdrlo v poslopje, kjer ima sedež več informativnih televizijskih postaj. Več novinarjev je zaradi tega za nekaj časa obstalo v svojih pisarnah.
V Veliki Britaniji cepljenje proti covidu-19 ni obvezno, proti cepljenju usmerjeno gibanje pa ni zelo številčno.

VARŠAVA - Baltske države in Poljska so pozvale ZN, naj ukrepajo proti Belorusiji, ki spodbuja nezakonit prihod migrantov z Bližnjega vzhoda na ozemlje EU. Njihovi premierji so v skupni izjavi zapisali, da režim Aleksandra Lukašenka načrtno in sistematično organizira prihod migrantov v unijo. Poljska je medtem začela graditi 2,5 metra visoko ograjo na meji z Belorusijo. Povečali bodo število vojakov, ki varujejo mejo.

BERLIN - Sindikat nemških strojevodij GDL je v skladu z napovedmi stavko, ki jo je 21. 8. začel v tovornem prometu, razširil na potniški promet. Akcija bo trajala do 24. 8. zjutraj. V sindikatu želijo dvig plač in pokojnin, za delo v času pandemije covida-19 pa zahtevajo 600 evrov dodatka.

WASHINGTON - Uničujoče poplave, ki so prizadele ameriško zvezno državo Tennessee, so zahtevale najmanj 21 življenj, več deset ljudi še vedno pogrešajo. V Tennesseeju je 21. 8. padla rekordna količina padavin, narasle reke so poplavile hiše in ceste, brez električne energije je ostalo na tisoče ljudi.

sk/vb/spo/blm/sk
© STA, 2021