Pregled - Slovenija, 22. 8. (nedelja)

Ljubljana, 22. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 22. avgusta.

LJUBLJANA - Ob 1397 opravljenih PCR testih, ki so jih včeraj opravili pri nas, so pristojni potrdili 244 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V bolnišnicah se zdravi 66 bolnikov s covidom-19, kar je enako kot dan prej. Na oddelkih za intenzivno nego se zdravi 18 bolnikov s covidom-19, kar so trije več kot dan prej. Umrla sta dva bolnika s covidom-19, kažejo podatki vlade. Po ocenah NIJZ je v Sloveniji trenutno 3423 aktivnih primerov okužbe. Med okuženimi so tudi maturanti, ki so se nedavno vrnili z izleta na grškem otoku Krf. "V tem trenutku vemo zagotovo, da je 37 pozitivnih oz. okuženih. Trenutno smo dobili tudi seznam vseh udeležencev, računamo, da jih bomo prek 600 dali v karanteno, ker je prišlo do tesnih stikov med okuženimi in ostalimi," je za Radio Slovenija dejal direktor NIJZ Milan Krek.

LJUBLJANA - EU po napovedi premierja Janeza Janše ne bo odpirala nobenih evropskih humanitarnih oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan. Kot je navedel na Twitterju, ne bodo dovolili, da se ponovi strateška napaka iz leta 2015. Pomoči bodo deležni le posamezniki, ki so pomagali med operacijo Nata, in članice EU, ki varujejo zunanjo mejo. Če se proti talibanom v nekaterih delih Afganistana organizirajo in borijo ženske, se naj tudi moški, je še navedel Janša.

GORNJA RADGONA - Na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni so na okrogli mizi govorili o podnebnih spremembah in njihovem vplivu na okolje. Ugotovili so, da podnebne spremembe vplivajo na življenje vseh, pri učinkovitih ukrepih za blaženje posledic in zmanjševanje podnebnih sprememb pa je potrebno skupno ukrepanje vseh sektorjev države. Kmetom preostane le blaženje posledic in prilagajanje pridelave, pomembno vlogo pri tem pa imajo tudi kupci, ki se morajo zavedati, kaj vse vpliva na podnebne spremembe, so menili sogovorniki na okrogli mizi, ki delajo na različnih področji.

ZIDANI MOST - Pred župnijsko cerkvijo sv. Helene v Loki pri Zidanem Mostu so odkrili doprsni kip akademika in pisatelja Alojza Rebule, ki je delo Zorana Pozniča. Slovesnosti so se po napovedih med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, minister za kulturo Vasko Simoniti in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Pred odkritjem in blagoslovom kipa je bila maša, ki jo je vodil kardinal Franc Rode.

LOGATEC - V Rovtah je potekala spominska maša za vse žrtve medvojnega in povojnega nasilja. Na trgu pred cerkvijo jo je daroval teolog Ivan Štuhec, sledila je spominska slovesnost, na kateri je zbrane nagovoril pravnik in politolog Andrej Fink.

KRANJ - V gorah se je v zadnjih dveh dneh zvrstilo več nesreč. Med drugim so se na območju Triglava včeraj zgodile tri nesreče, od tega ena tragična. Med plezanjem v severni triglavski steni se je okoli 11. ure pri padcu iz Tržaške smeri smrtno ponesrečil alpinist. Posredovale so reševalne ekipe in helikopter Slovenske vojske.

LJUBLJANA - Na večini mejnih prehodov s Hrvaško so bile ves dan čakalne dobe. Kilometrski zastoji so bili tudi na nekaterih mejnih prehodih z Avstrijo, najdaljši pred Karavankami.

td/td
© STA, 2021