Pregled - svet, 22. 8. (nedelja)

Ljubljana, 22. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 22. avgusta.

BRUSELJ - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v soboto opozoril, da evakuacija vseh afganistanskih sodelavcev zahodnih držav in njihovih družin do 31. avgusta ni mogoča. Podobno je menil britanski obrambni minister Ben Wallace, ki je dodal, da bodo imeli Američani, če bodo lahko ostali dlje, njihovo polno podporo.

KABUL - V kaosu in gneči v okolici letališča v Kabulu je po podatkih britanskega obrambnega ministrstva v soboto umrlo sedem afganistanskih civilistov, po navedbah neimenovanega predstavnika Nata pa v enem tednu skupno že 20. Kaos, ki že dneve vlada na območju okrog letališča, naj bi se glede na zadnja poročila nekoliko umiril. Evakuacije so se nadaljevale.

WASHINGTON/MADRID - ZDA so sporočile, da bodo v evakuacijah več 10.000 Afganistancev in tujih državljanov iz Kabula po novem sodelovali tudi ameriški komercialni letalski prevozniki, in sicer pri premiku ljudi iz ameriških oporišč na Bližnjem vzhodu. S Španijo so se medtem ZDA dogovorile, da bodo njihovi afganistanski sodelavci na poti do drugih destinacij začasno nastanjeni v vojaških oporiščih Rota in Moron v Andaluziji.

KIJEV - Nemška kanclerka Angela Merkel in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta Rusijo posvarila, naj plinovoda Severni tok 2 in svojega plina ne uporablja kot geopolitično orožje. Če bi se to zgodilo, bi lahko sledile sankcije, je posvarila Merklova. Glede konflikta na vzhodu Ukrajine se je zavzela za nov vrh t. i. normandijske četverice, Zelenski pa se ji je zahvalil za podporo.

DUNAJ/MOSKVA - Avstrijski kancler Sebastian Kurz je sporočil, da ne želi sprejeti dodatnih beguncev iz Afganistana. Mednarodno skupnost je pozval k aktivnostim za izboljšanje položaja v Afganistanu in predlagal, naj Afganistanci pomoč poiščejo v sosednjih državah. Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil zaskrbljenost, da bi v srednjeazijske države in nato v Rusijo iz Afganistana pod krinko beguncev vstopali skrajneži.

CIUDAD DE MEXICO - Na vzhod Mehike je orkan Grace v soboto prinesel obilno deževje in močan veter, zaradi česar so območje prizadele poplave, marsikje je bila prekinjena oskrba z elektriko. Orkan, ki je med pomikanjem proti notranjosti države oslabil v tropsko nevihto, je po navedbah lokalnih oblasti terjal najmanj osem smrtnih žrtev.

PARIZ - V Franciji se je soboto na ulice odpravil okrog 175.000 nasprotnikv vladne politike glede cepljenja proti covidu-19 in ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa. Protesti so potekali že šesti konec tedna zapovrstjo, uperjeni pa so bili zlasti proti covidnemu potrdilu, češ da preveč omejuje pravice necepljenih.

NEW YORK - New York in ostale zvezne države na severovzhodu ZDA so dosegle prve dežne kaplje zunanjih robov orkana Henri. Viharni veter in deževje naj bi jih dosegla sredi dneva po lokalnem času, oblasti pa prebivalce pozivajo, naj se pripravijo na najhujše. Orkan je vmes oslabil v tropsko nevihto.

JERUZALEM - Po spopadih med izraelskimi vojaki in palestinskimi protestniki v bližini meje na vzhodu Gaze so izraelska letala napadla več ciljev islamskega gibanja Hamas. Kot je sporočila izraelska vojska, so njihova letala zadela štiri Hamasova poslopja za proizvodnjo in skladiščenje orožja. V predhodnih spopadih je bilo po navedbah palestinskih oblasti ranjenih 41 protestnikov.

STOCKHOLM - Švedski socialdemokratski premier Stefan Löfven je napovedal, da bo novembra odstopil. Kot je pojasnil na strankarskem zborovanju, želi svojemu nasledniku zagotoviti kar najboljše možnosti pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto. Löfven je vodja stranke skoraj deset let, od leta 2014 pa je bil tudi predsednik vlade.

BERLIN - Pet tednov pred parlamentarnimi volitvami v Nemčiji so socialdemokrati (SPD) glede na anketo inštituta za javnomnenjske raziskave Insa prvič po aprilu 2017 ujeli konservativno unijo CDU/CSU. Podpora obema znaša 22 odsrtotkov.

spo/spo
© STA, 2021