Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 22. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

ZÜRICH - Slovenski rekorder Žan Rudolf je bil šesti na atletskem mitingu sinoči v Švici. V teku na 800 m je dosegel čas minute in 46,44 sekunde, kar je slabo sekundo slabše od njegovega državnega rekorda. Zmagal je Kenijec Michael Saruni (1:45,72), nekdanji svetovni dvoranski rekorder na 600 m.

LJUBLJANA - Aljaž Bedene, ki je na 63. mestu svetovne teniške lestvice ATP najboljši Slovenec, je na Instagramu objavil, da zaradi slabega počutja ne bo nastopil na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, zadnjem za veliki slam v tej sezoni. "Pozdravljeni, na žalost ne bom mogel nastopiti letos na US Opnu. Še vedno se ne počutim dobro, tako da bo trajalo nekaj dlje, kot sem pričakoval, da se vrnem," je zapisal 32-letni Bedene. Bedene je sredi julija zaradi pozitivnega testa na covid-19 ostal brez nastopa v Hamburgu. Nato je 20. julija v Umagu, kjer je bil peti nosilec, izpadel že v 1. krogu in potem ni več sodeloval na turneji ATP.

EUGENE - Miting atletske diamantne lige v ameriškem Eugenu, kjer bo prihodnje leto svetovno prvenstvo, je postregel z zgodovinskimi izidi, četudi ni padel svetovni rekord. Najbolj se mu je približala Jamajška atletinja Elaine Thompson-Herah, ki je na 100 m le za pet stotink zaostala za 33 let starim svetovnim rekordom Američanke Florence Griffith-Joyner. Devetindvajsetletna Jamajčanka, trikratna olimpijska prvakinja iz Tokia (100 in 200 m, ter 4 x 100 m), je na stadionu Hayward Field tekla izjemnih 10,54 sekunde in ob dovoljeni pomoči vetra (0,9 m/s) vpisala drugi čas v zgodovini te discipline. Ameriški sprinter Noah Lyles je na 200 m tekel 19,52 sekunde, kar je deveti najboljši izid vseh časov. Na eno miljo je prvi čas leta na svetu tekel Norvežan Jakob Ingebrigtsen (3:47,24), 20-letni olimpijski zmagovalec na 1500 m. Na 800 m je bila prav tako prva olimpijska prvakinja, 19-letna Američanka Athing Mu je dva stadionska kroga pretekla tudi z najhitrejšim letošnjim časom (1:55,04). Slednje je uspelo tudi na 3000 m z zaprekami Kenijki Norah Jeruto, zmagala je z 8:53,65.

CINCINNATI - Avstralka Ashleigh Barty in presenetljivo Švicarka Jil Teichmann bosta igrala v finalu teniškega turnirja serije WTA 1000 v ameriškem Cincinnatiju. V prvem polfinalu turnirja z nagradnim skladom 2,115 milijona dolarjev (približno 1,81 milijona evrov) je Bartyjeva, prva nosilka, ugnala Nemko Angelique Kerber s 6:2, 7:5. Jil Teichmann je v drugem polfinalu s 6:2 in 6:4 izločila peto nosilko, Čehinjo Karolino Pliškovo.

CINCINNATI - Rus Andrej Rubljov in Alexander Zverev iz Nemčije bosta igrala v finalu teniškega mastersa v ameriškem Cincinnatiju. Na turnirju z nagradnim skladom 5,4 milijona dolarjev (približno 4,62 milijona evrov) je Rubljev, četrti nosilec, v prvem polfinalu presenetil rojaka Danila Medvedjeva, prvega nosilca, z 2:6, 6:3, 6:3. Zverev, tretji igralec turnirja, pa je izločil drugega, Grka Stefanosa Cicipasa, izid je bil 6:4, 3:6 in 7:6 (4). Doslej na šestih nastopih v Cincinnatiju Zverev ni dobil niti enega samega dvoboja, vedno je izpadel v prvih krogih.

BILBAO - Barcelona je v drugem krogu španskega prvenstva pozno sinoči v gosteh igrala 1:1 (0:0) z Athletic Bilbaom in pred zadnjimi tremi današnjimi tekmami začasno prevzela vodstvo na lestvici. Za četrto točko Barcelone in izenačenje je poskrbel Memphis Depay v 75. minuti. Domače je v vodstvo popeljal Inigo Martinez (51.).

LAS VEGAS - Kubanec Yordenis Ugas je v Las Vegasu premagal filipinsko boksarsko legendo Mannyja Pacquiaoa ter ohranil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji verzije WBA. Dvoboj je trajal vseh 12 rund, Kubanec pa ga je dobil po soglasni sodniški odločitvi. Petintridesetletnega Ugasa so obvestili o dvoboju v začetku tega meseca, ko se je prvotni tekmec Filipinca Errol Spence mlajši zaradi poškodbe odpovedal nastopu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pacquiao, ki je zadnja leta v svoji domovini uspešen politik in je decembra lani prevzel vodenje vladajoče stranke, se je po dveletni odsotnosti vrnil v ring.

jz/jz
© STA, 2021