Pregled - šport, 21. 8. (sobota)

Ljubljana, 21. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 21. avgusta.

VALENCIA - Nizozemec Fabio Jakobsen je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Španiji. Po 173,7 kilometra od Santa Pole do La Manga del Mar Menorja je 24-letni Nizozemec za drugo zmago na letošnji Vuelti v ciljnem sprintu prehitel drugouvrščenega Italijana Alberta Daineseja in tretjega Belgijca Jasperja Philipsena. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Še naprej vodi slovenski as Primož Roglič. V boju za rdečo majico ima 31-letni Kisovčan še naprej osem sekund naskoka pred Avstrijcem Felixom Grossschartnerjem ter 25 pred Špancem Enricom Masom. Peti je še en Slovenec Jan Polanc, ki za rojakom zaostaja 38 sekund. Roglič in Polanc sta danes končala etapo v času glavnine tako kot Jan Tratnik in Luka Mezgec, ki pa sta v skupni razvrstitvi daleč zadaj, a opravljata predvsem vlogi pomočnikov.

LJUBLJANA - V 77. letu je v Ljubljani umrl dolgoletni športni funkcionar Ernest Aljančič, poročajo slovenski mediji. Aljančič je bil v športnih vodah najbolj znan kot dolgoletni predsednik Hokejske zveze Slovenije in član sveta Mednarodne hokejske zveze IIHF.

LJUBLJANA - Nogometaši Kalcer iz Radomelj so v 6. krogu Prve lige Telemach izgubili proti sežanskemu Taboru z 0:1 (0:0), Koper pa je z 2:0 (2:0) odpravil Mariborčane in se povzpel na prvo mesto lestvice.

GORNJA RADGONA - Igralke None Pomurja Beltincev so s porazom končale kvalifikacijski turnir 1. kroga nogometne lige prvakinj. V finalu so Pomurke v Gornji Radgoni izgubile proti ukrajinskemu Žitlobudu iz Harkiva z 1:4 (1:2). Beltinčanke se tako niso prebile v 2. krog, katerega žreb bo v nedeljo.

SANTO DOMINGO - Toni Vodišek je v vodstvu tudi po četrtem dnevu vseameriškega odprtega prvenstva v jadralnem razredu formula kite, ki se bo v nedeljo končalo v Dominikanski republiki. Dobil je tudi vse štiri današnje regate. Skupaj ima 13 točk, drugi je ostal Brazilec Bruno Lobo s 27 točkami. Vodišek je drugi na svetovni jakostni lestvici, pred njim je le Francoz Axel Mazella. Formula kite bo prvič na sporedu olimpijskih iger leta 2024 v Parizu.

EUGENE - Jamajška atletinja Elaine Thompson-Herah je na mitingu diamantne lige v ameriškem Eugenu le za pet stotink zaostala za 33 let starim svetovnim rekordom legendarne Američanke Florence Griffith-Joyner. Devetindvajsetletna Jamajčanka je na 100 m tekla neverjetnih 10,54 in vpisala drugi čas v zgodovini te discipline. Griffith-Joynerjeva je svetovni rekord tekla 16. julija 1988 v Indianapolisu, kasneje pa se nobena tekmovalka temu izidu ni več približala na 12 stotink sekunde. Danes pa je trikratna olimpijska prvakinja iz Tokia ob dovoljeni pomoči vetra 0,9 m/s tekla izjemnih 10,54 in dokazala, da je ta trenutek najhitrejša Zemljanka. Kar sedem tekmovalk je na pregovorno hitri atletski stezi v Eugenu danes zabeležilo čas pod 11 sekundami.

NAIROBI - Veronika Sadek je predzadnji dan svetovnega prvenstva v atletiki za starejše mladince, ki se končuje v Nairobiju v Keniji, v finalu na 800 m osvojila četrto mesto. Tekla je osebni rekord 2:04,96 in je za 30 stotink zgrešila bronasto medaljo. Sandro Jeršin Tomassini je bil 11. v finalu skoka v višino z 2,06 m. Matic Ian Guček se je gladko s skupno četrtim dosežkom polfinala uvrstil v nedeljski finale na 400 m ovire. Z drugim mestom v drugi polfinalni skupini in s 50,56 sekunde je dosegel osebni rekord. S časom 51,27 sekunde je zabeležil tretji čas kvalifikacij in napovedal boj za najvišja mesta.

NEW YORK - Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA je v petek predstavilo koledar tekmovanj za naslednjo sezono, ko tekmovanje slavi 75-letnico delovanja. Slovenskega zvezdnika Luko Dončića v uvodu 21. oktobra čaka zahtevno gostovanje pri Atlanti ter nato takoj pot v Toronto h Goranu Dragiću. Slednjega, če ne bo menjal kluba, pojavljajo se celo govorice o selitvi v Dallas, prvi obračun čaka že 20. oktobra, ko bodo v Kanadi gostovali košarkarji Washingtona. Denver z Vlatkom Čančarjem bo sezono začel 20. oktobra pri finalistih lige v Phoenixu v Arizoni. Sezono odpirajo branilci naslova Milwaukee Bucks, ki bodo 19. oktobra gostili Brooklyn Nets.

lr/jz/alz/ag/alz
© STA, 2021