Pregled - svet, 21. 8. (sobota)

Ljubljana, 21. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 21. avgusta.

KABUL - Soustanovitelj talibanov in eden njihovih najvišjih predstavnikov mula Abdul Gani Baradar je prispel v Kabul na pogovore o vzpostavitvi nove afganistanske vlade. Baradar se pogovarja s talibanskimi voditelji in predstavniki drugih političnih sil za vzpostavitev vključujoče vlade, je sporočil visoki predstavnik talibanov. V okviru pogajanj naj bi se srečal z več političnimi voditelji, med drugim z vodjo visokega sveta za spravo Abdulahom Abdulahom.

WASHINGTON - Več tisoč ljudi, ki še vedno upajo na evakuacijo iz Afganistana, še naprej oblega letališče v Kabulu, ki je glavni izhod za vse tujce in Afganistance, ki iz države bežijo pred talibani. Redno je slišati tudi strele. Medtem ko imajo nadzor nad mestom talibani, na letališču za red med drugim skrbijo ameriški in britanski vojaki. Ameriško veleposlaništvo je pozvalo svoje državljane, naj se izogibajo letališča, saj obstaja varnostna grožnja v bližini vstopnih točk.

MADRID - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell so v bližini Madrida obiskali sprejemni center za evakuirane afganistanske sodelavce EU in njihove družine. EU bo še naprej nudila in povečala humanitarno pomoč Afganistanu, je zagotovila von der Leynova. Milijarda evrov sredstev EU za razvojno pomoč v naslednjih sedmih letih pa je vezana na stroge pogoje, to so spoštovanje človekovih pravic, pravic manjšin ter žensk in deklet, je poudarila. Potrdila je, da je EU v stiku s talibani, vendar pogajanja ne pomenijo priznanja nove vlade. Predvsem želijo z vzpostavitvijo stikov olajšati evakuacijo ljudi, ki so v nevarnosti.

ATENE - Grčija je zaradi bojazni pred novim valom beguncev iz Afganistana na meji s Turčijo postavila 40 kilometrov dolgo ograjo in nadzorni sistem. Ne moremo pasivno čakati, kaj se bo zgodilo in ne bomo dovolili nezakonitih prihodov v državo, je sporočil grški notranji minister Mihalis Hrisohoidis. Opozoril je, da je kriza v Afganistanu, kjer so oblast znova prevzeli talibani, ustvarila nove priložnosti za migrantske tokove v Evropo.

PARIZ - Mednarodna novinarska organizacija Novinarji brez meja je ZDA pozvala, naj pripravi načrt za evakuacijo ogroženih afganistanskih novinarjev in zagovornikov človekovih pravic iz Kabula. Da bi omogočili njihovo evakuacijo, RSF obenem poziva k preložitvi umika ameriških enot iz Afganistana, ki je predviden do 31. avgusta.

BERLIN - Nemška kanclerka Angela Merkel je na predvolilni konvenciji pred septembrskimi volitvami odločno podprla predsednika krščanskih demokratov (CDU) Armina Lascheta, ki želi postati novi nemški kancler. Laschet se sicer sooča s slabimi rezultati javnomnenjskih anket in kritiko v konservativni uniji CDU/CSU.

MINSK - Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je Mednarodni denarni sklad pozvala, naj ustavi finančno pomoč režimu Aleksandra Lukašenka. V pismu generalni direktorici IMF Kristalini Georgievi je pozvala, naj režimu v Minsku zavrne dostop do sredstev. Režim v Belorusiji, proti kateremu sta zaradi kršitev človekovih pravic in zatiranja opozicije tako Evropska unija kot ZDA uvedli vrsto sankcij, si prizadeva za izredno odobritev črpanja približno 860 milijonov evrov v okviru IMF. Blokada sredstev bi morala veljati do novih svobodnih volitev v Belorusiji, je poudarila Tihanovska.

SYDNEY - V Avstraliji so po izgredih, ki so izbruhnili na protestih proti omejitvenim ukrepom, aretirali več sto ljudi. Medtem so v državi potrdili največji porast števila okužb z novim koronavirusom od začetka epidemije. Samo v zvezni državi Novi južni Wales so potrdili 825 novih okužb, kar je rekord za celo državo. V petek so oblasti podaljšale ustavitev javnega življenja v Sydneyju še do najmanj septembra, da bi tako zamejili širjenje koronavirusne različice delta. Omejitvene ukrepe zaostrujejo tudi v Viktoriji, kjer so zaprtje razširili na celo zvezno državo.

LIZBONA - Na Portugalskem ta konec tedna v cepilnih centrih pričakujejo približno 110.000 otrok in mladostnikov, starih od 12 do 15 let, kar je skoraj četrtina mladih v tej starostni skupini, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Z akcijo cepljenja mladih proti covidu-19 se želijo v tej članici EU pripraviti na novo šolsko leto. Zdravstvene oblasti na Portugalskem so tudi naslednji konec tedna rezervirale za cepljenje mladih. Že prejšnji vikend pa je bil rezerviran za cepljenje mladostnikov, starih 16 in 17 let.

CIUDAD DE MEXICO - Orkan Grace je dosegel vzhodno obalo Mehike kot orkan tretje stopnje. Območju grozijo hude poplave in zemeljski plazovi, svarijo ameriški vremenoslovci. Orkan je z vetrovi več kot 200 kilometrov na uro dosegel kraj Tecolutla v zvezni države Veracruz. Pred tem je orkan Grace že zadel polotok Jukatan, kjer so morali evakuirati več kot 6000 turistov in prebivalcev. V pripravljenosti je skoraj 8000 pripadnikov civilne zaščite, vojakov in drugih, ki bodo pomagali pri odpravljanju posledic orkana.

PORT-AU-PRINCE - Začasni premier Haitija Ariel Henry je v petek obljubil, da bodo v najkrajšem času organizirali volitve, čeprav se država še vedno sooča s posledicami smrtonosnega potresa in nedavnega atentata na predsednika Jovenela Moiseja. Henry je priznal, da je mednarodna skupnost zaskrbljena zaradi Haitija in politične nestabilnosti.

ŠANGHAJ - Kitajska bo do leta 2025 letno zasadila 36.000 kvadratnih kilometrov novega gozda, kar je več kot celotna površina Belgije. V okviru prizadevanj za boj proti podnebnim spremembam in boljšo zaščito naravnih habitatov ter divjih živali namerava v skladu s petletnim načrtom zvišati svojo splošno pokritost z gozdovi s 23,04 na 24,1 odstotka.

vb/vb
© STA, 2021