Pregled - Slovenija, 21. 8. (sobota)

Ljubljana, 21. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 21. avgusta.

LJUBLJANA - V Sloveniji so v petek potrdili 388 okužb na novi koronavirus, največ po 25. maju. Delež pozitivnih testov je bil 18,3-odstoten. V bolnišnicah se zdravi 66 bolnikov s covidom-19, kar je 12 več kot dan prej.

GORNJA RADGONA - Odprtje mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra je potekalo v znamenju pozivov k sodelovanju in povezovanju v agroživilski verigi, ker se bo le tako mogoče spopasti s prihajajočimi izzivi, med katerimi so tudi podnebne spremembe. Na slednje je kot slavnostni govornik opozoril tudi predsednik Borut Pahor. Dejal je, da mora kmetom pri prilagajanju pomagati država.

KREDARICA - V petek zvečer, 70. teden petkovih protestov, je prišlo do soočenja aktivistov in predsednika vlade Janeza Janše. Ob ločenih pohodih na Triglav so se srečali na Kredarici, pri čemer so se protestniki z ostrimi besedami spravili nad premierja. Janša se je polemiki izognil, z notranjim ministrom Alešem Hojsom, ki je bil tudi navzoč, pa so protestniki izmenjali nekaj besed.

BRNIK - Na Letališče Jožeta Pučnika je v petek zvečer prispel lokalni sodelavec Slovenske vojske iz Afganistana s svojo družino. pričakali so jih predstavniki ministrstva za obrambo in vojske, ki so koordinirali evakuacijo iz Kabula. Za pomoč je sicer zaprosila še družina drugega sodelavca Slovenske vojske, a se zaradi varnostnih razmer še ni odločila za premik v Kabul.

LJUBLJANA - Poletna turistična sezona bo po prvih ocenah v praktično celotni Sloveniji boljša od lanske, a je število turistov v večini destinacij še pod tistim iz poletja 2019. V drugem delu sezone so na dopustovanje Slovencev pozitivno vplivali novi boni, vračajo se tudi tuji gosti - v skladu s pričakovanji zlasti z avtomobili in iz bližnjih držav.

PIVKA - Civilna iniciativa Ohranimo Brkine je v znak nasprotovanja odločitvi vlade, da za oskrbo prebivalstva slovenske Istre s pitno vodo zagotovi novi vodni vir, ki predvideva izvedbo akumulacije Padež/Suhorca, organizirala protestni pohod. Na ministrstvu za okolje so medtem pojasnili, da bo s tem vodnim virom zagotovljena ustavna pravica prebivalcev do pitne vode.

LJUBLJANA - Poletje je čas dopustov, dopusti pa so neločljivo povezani z regresom, ki ga zakon priznava zaposlenim. Delodajalcev, ki so izplačevali plače, ne pa regresa, je bilo lani po podatkih finančne uprave 13.759, letos pa 14.889. Inšpekcija je doslej zaznala že več kršitev izplačila regresa kot lani v celem letu, a izplačil ne more odrediti.

bg/bg
© STA, 2021