Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 20. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

FREISING - Slovenska ženska košarkarska reprezentanca bo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2023 nastopila v skupini D skupaj s Turčijo, Poljsko in Albanijo. Dekleta so sicer že uvrščena na prvenstvo, saj bo to potekalo v Sloveniji in Izraelu. Slovenija je bila kot šestnajsta evropska reprezentanca na lestvici Fiba uvrščena v četrti kakovostni boben. Turčija je bila v prvem bobnu, Poljska v petem, Albanija pa v zadnjem, osmem. V kvalifikacijah za EP 2023 bo nastopilo 38 reprezentanc, šestnajst pa jih bo zaigralo na zaključnem turnirju, ki bo potekal v Celju, Kopru in Ljubljani. Osem skupin je sestavljenih s po štirimi reprezentancami, v dveh skupinah pa bodo nastopile po tri reprezentance. Poleg Slovenije in Izraela se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance.

BLED - Hokejska zveza Slovenije je danes opravila žreb parov pokalnega tekmovanja, ki bo v začetku septembra potekalo na Bledu. V četrtfinalu bodo lanski zmagovalci, hokejisti Sija Acronija Jesenic, igrali z MK Bledom, kar bo ponovitev lanskega finala. SŽ Olimpija pa se bo pomerila s kranjskim Triglavom. Za boj za prvo lovoriko v sezoni 2021/22 so se prijavili Sij Acroni Jesenice, SŽ Olimpija, Slavija Junior, Triglav Kranj, True Celje, Maribor, MK Bled in Hidria Jesenice. Žreb je določil četrtfinalne pare Sij Acroni Jesenice - MK Bled, Slavija Junior - Maribor (zmagovalca teh parov se bosta med seboj pomerila v polfinalu), True Celje - Hidria Jesenice in SŽ Olimpija - Triglav Kranj. Zmagovalca teh dveh četrtfinalnih parov pa bosta sestavljala drugi polfinalni par.

TOKIO - Paraolimpijski ogenj, s katerim bodo 24. avgusta v Tokiu zaznamovali začetek letošnjih paraolimpijskih iger, je že v japonski prestolnici. Potem ko so v preteklih dneh plamenice obiskale tri druge prefekture, jih bodo zdaj združili v eno, ki bo v zadnjih štirih dneh pred igrami potovala po Tokiu. Prilagojena pot bakel, zaradi epidemije in izrednih razmer na Japonskem so močno omejili slovesnosti, je v zadnjih dneh potekala po Shizuoki, Chibi in Saitami, zdaj pa se bo pot končala v prestolnici. Po Tokiu bo paraolimpijski ogenj potoval štiri dni, preden bo v torek zvečer plamenica prispela na olimpijski stadion v Tokiu. Posamezne plamenice bodo danes združili v eno tokijsko, na večerni slovesnosti bo sodeloval tudi japonski predsednik vlade Yoshihide Suga.

TOKIO - Potem ko je vodstvo motociklistične ekipe Yamaha suspendiralo svojega dirkača v razredu motoGP Mavericka Vinalesa in ni nastopil na zadnji dirki v Avstriji, so zdaj iz moštva sporočili, da so dokončno predčasno končali sodelovanje in da Španec ni več član moštva. V ekipi so sicer že prej sporočili, da Vinales pogodbe, ki bi se iztekla leta 2022, ne bo opravil do konca, temveč bo za Yamaho vozil le še do konca te sezone. Toda po dogodkih na prvi od dveh dirk v Spielbergu, ko so v moštvu Vinalesu očitali namerno uničevanje motocikla oziroma delovanje v škodo moštva, so zdaj sprejeli odločitev o hitrem koncu pogodbe. Vinales si je za naslednjo sezono že našel nove delodajalce, podpisal je pogodbo z Aprilio, za zdaj pa ni znano, kakšen bo njegov status do konca letošnje.

LA PLATA - Zadnji polfinalist pokala libertadores je Barcelona Guayaquil iz Ekvadorja. Za preboj med četverico je zadostoval remi 1:1 proti brazilskemu Fluminenseju. Prva tekma se je končala 2:2, Ekvadorci pa so napredovali po zaslugi večjega števila doseženih zadetkov v gosteh. Atletico Mineiro pa je doma v Belo Horizonteju premagal River Plate s 3:0 in potrdil uspeh (1:0) s prve tekme v Buenos Airesu. Atletico se bo v polfinalu pomeril z branilcem naslova Palmeirasom, Flamengo pa z Barcelono Guayaquil.

tb/zzb/ag/tb
© STA, 2021