Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 20. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KABUL - Talibanski borci v Afganistanu so ustrelili in ubili sorodnika novinarja nemškega medija Deutsche Welle (DW), sicer Afganistanca, medtem ko so ga iskali, poroča Deutsche Welle. Novinar sicer dela v Nemčiji, primer pa kaže, v kakšni nevarnosti so novinarji in njihove družine v Afganistanu, je opozoril direktor DW Peter Limbourg.
Talibani so preiskali domove še vsaj treh novinarjev, ki delajo za DW. Njihove kolege pa so odpeljali ali ubili. Po zavzetju Kabula so sicer obljubili splošno amnestijo vsem, ki so kakorkoli sodelovali z zahodnimi silami. A s terena prihaja vse več poročil o iskanju nasprotnikov talibanov, prav tako o zatiranju žensk.

BERLIN - Nemčija je obljubila sto milijonov evrov takojšnje pomoči za begunce iz Afganistana, so sporočili z nemškega zunanjega ministrstva. Denar bo na voljo mednarodnim organizacijam, ki pomagajo afganistanskim beguncem v sosednjih državah Afganistana. V Berlinu poleg tega obljubljajo še dodatno pomoč vsem Afganistancem, ki bežijo pred talibani. Medtem nemška vojska še naprej izvaja evakuacijo nemških državljanov in afganistanskih sodelavcev. Od ponedeljka so na varno prepeljali že več kot 1600 ljudi. Po podatkih zunanjega ministrstva je sicer v Afganistanu še več sto Nemcev.

DUNAJ - Nemčija, Velika Britanija in Francija so v četrtek izrazile vse večjo zaskrbljenost zaradi možne vojaške razsežnosti iranskega jedrskega programa. Zaskrbljenost so izrazile po poročilu Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki ugotavlja, da je Iran razširil bogatenje urana. Kot v poročilu opozarja IAEA, je Iran prvič uran prečistil do stopnje, primerne za izdelavo jedrskega orožja, in do stopnje, da so ga lahko oblikovali v kovino. Kot so opozorili v Berlinu, Londonu in Parizu, so to ključni koraki za razvoj jedrskega orožja. S tem pa Teheran hudo krši iranski jedrski sporazum iz leta 2015, so poudarili.

PEKING - Na Kitajskem so sprejeli nov zakon o zbiranju zasebnih podatkov na spletu, s čimer naj bi preprečili vse več zlorab in spornih praks kitajskih tehnoloških podjetij Ne glede na to, da bo zbiranje zasebnih podatkov uporabnikov zdaj bolj regulirano, pa bo imel kitajski varnostni aparat še vedno možnost dostopa do vseh podatkov, ki jih internetna podjetja zbirajo od uporabnikov. Tako bodo imele oblasti še vedno možnost uporabe velike količine zasebnih podatkov za boj proti kriminalu, kar pa Peking po mnenju kritikov zlorablja tudi za boj proti oporečnikom in za krepitev represije proti ujgurski manjšini v severozahodni pokrajini Xinjiang.

PEKING - Na Kitajskem so dokončno potrdili zakonodajo, ki parom dovoljuje, da imajo tretjega otroka. Z novo sprostitvijo politike na področju načrtovanja družine si oblasti prizadevajo za povečanje rodnosti v državi, ki še naprej upada. Oblasti v Pekingu so že maja napovedale, da bodo parom dovolile, da imajo tri otroke, zdaj pa je zakon dokončno sprejel stalni odbor kitajskega ljudskega kongresa. Na Kitajskem je skoraj 40 let veljala sporna politika enega otroka, ki so jo oblasti v strahu pred staranjem prebivalstva in gospodarsko stagnacijo sprostile leta 2016. Takrat so parom dovolile, da imajo dva otroka.

NEW YORK - Milijarda oziroma skoraj polovica vseh otrok na svetu živi v eni od 33 zaradi podnebnih sprememb izredno ogroženih držav, ugotavlja poročilo Unicefa. Učinki podnebnih sprememb najbolj ogrožajo zdravje, izobraževanje in zaščito mladih, ki živijo v Srednjeafriški republiki, Čadu, Nigeriji, Gvineji in Gvineji Bisao. Najmanj so otroci zaradi podnebnih sprememb ogroženi na Islandiji. Slovenija se na lestvici 163 držav uvršča na 152. mesto, so sporočili iz Unicefa. Unicef opozarja, da ugotovitve poročila odražajo število otrok, ki so ogroženi zdaj, številke pa se bodo verjetno še poslabšale, saj se učinki podnebnih sprememb pospešujejo.

WELLINGTON - Zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom na Novi Zelandiji vsaj do torka podaljšujejo ustavitev javnega življenja, je sporočila premierka Jacina Ardern. V državi so potrdili še 11 novih primerov okužbe, ki so se iz Aucklanda zdaj razširile tudi v glavno mesto Wellington. V zadnjih dneh so tako potrdili 31 novih okužb. V državi je proti covidu precepljenih 23 odstotkov starejših od 16 let. Od začetka epidemije so potrdili 2580 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 26 covidnih bolnikov.

vb/vb
© STA, 2021