Pregled - šport, 18. 8. (sreda)

Ljubljana, 18. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v sredo, 18. avgusta.

ALBACETE - Belgijec Jasper Philipsen je zmagovalec sprinta pete etape 76. kolesarske dirke po Španiji od Tarancona do Albaceteja. Novi vodilni je Francoz Kenny Elissonde. Slovenski kolesar Primož Roglič, danes 43., na drugem mestu zaostaja za pet sekund. Estonec Rein Taaramäe, ki je v torek oblekel majico vodilnega, se je že drugi dan zaporedoma znašel na tleh in izgubil vodstvo. Po množičnem padcu 11,6 km pred ciljem je Estonec namreč izgubil stik z vodilnimi, ki so tako blizu cilja že pripravljali položaj za sprint, in kljub pomoči sotekmovalcev Estonec ni mogel najti priključka k vodilnim. Zelo dobro se je v peti etapi držal tudi Jan Polanc, ki je osvojil 13. mesto, skupno pa je 15. Z vodilnimi je na 31. mestu v cilj prišel tudi Luka Mezgec, manj sreče pa je imel Jan Tratnik (Bahrajn Merida), ki je zaostal 4:33 minute in osvojil 146. mesto. Mezgec je v skupnem seštevku 105., Tratnik pa 156. V četrtek kolesarje čaka 158,3 kilometra dolga etapa od Requene do kraja Alto de la Montana de Cullera. Že samo ime pove, da gre za gorski cilj. Tik pred koncem kolesarje čaka kratek, a zelo strm vzpon.

LJUBLJANA/ABU DABI - Dvakratni zmagovalec koledarske dirke po Franciji, Tadej Pogačar, je najbolje plačan kolesar na svetu. Spletna stran cyclingnews.com, ki se sklicuje na italijanski časnik Gazzetta dello Sport, poroča, da je Pogačar podaljšal pogodbo z ekipo UAE do konca leta 2027, na leto pa bo prejel po šest milijonov evrov.

GORNJA RADGONA - Z nastopi v Evropi so začele tudi slovenske prvakinje v nogometu - Nona Pomurje Beltinci. V uvodni tekmi domačega turnirja v Gornji Radgoni so kar s 6:1 ugnale latvijsko moštvo Rigas. V finalu se bodo pomerile z ukrajinskim Žitlobudom, ki je s 5:1 ugnal NSA iz Sofije, le zmagovalec pa se uvrsti v drugi krog. Za Pomurke, ki so gospodarile na igrišču, so zadele Kaja Korošec, Špela Kolbl, dvakrat Sara Makovec, Živa Rakovec in Špela Rožmarič. Med bolj neobičajnimi pa je bil dogodek v 29. minuti, ko je na igrišče zašla kača, zato je sodnik tekmo za nekaj minut prekinil, da so žival odstranili z zelenice.

LJUBLJANA - Za nogometnimi klubi so prve tekme četrtega kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Dva od treh slovensko obarvanih moštev, Salzburg in Šerif Tiraspol, sta si pred povratnim dvobojem priigrala prednost, medtem ko je Ferencvaros prvo srečanje zadnjega kroga kvalifikacij tesno izgubil. Švicarski Young Boys so na domačem terenu Ferencvaros Mihe Blažiča, ki je povedel z 1:0, odpravili s 3:2. Za Madžare je obakrat zadel Franck Boli. Blažič, ki je v 69. minuti zaradi storjenega prekrška prejel rumeni karton, je odigral celotno srečanje. Salzburg Benjamina Seška, ki je bil v torek precej aktiven, preden je v 77. minuti zapustil igrišče, je Broendby ugnal z 2:1. Moldavski Šerif Tiraspol je na domačem igrišču zanesljivo s 3:0 premagal Dinamo iz Zagreba, Slovenec Lovro Bizjak pa je za domače vstopil s klopi za rezervne igralce v 87. minuti.

PRAGA - Maja Mihalinec Zidar je na atletskem mitingu v češkem kraju Ustí nad Orlicí zmagala v teku na 100 m s časom 11,63 sekunde. Na 300 m, ki ni pogosto na programih tekmovanj, je bila prva tudi Anita Horvat (38,23). To je bil njun prvi nastop po olimpijskih igrah v Tokiu.

SANTO DOMINGO - Toni Vodišek je po prvem dnevu vseameriškega odprtega prvenstvo v jadralnem razredu formula kite, ki se je začelo v Dominikanski republiki, na prvem mestu. Prve regate ni niti začel, v drugi in četrti je bil prvi, v tretji pa drugi. Toni Vodišek je drugi na svetovni jakostni lestvici, pred njim je le Francoz Axel Mazella. Formula kite bo prvič na sporedu olimpijskih iger leta 2024 v Parizu.

LJUBLJANA - Srbski nogometaš Nemanja Jakšić je v poletnem prestopnem roku okrepil obrambne vrste slovenskega prvoligaša Brava. V prestolnico se je kot prost igralec preselil iz Kidričevega, z Bravom pa je podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatno leto, so zapisali na klubski spletni strani.

IASI - Najboljša slovenska šahistka Laura Unuk je v devetem krogu evropskega prvenstva za ženske, ki se končuje v romunskem Iasiju, z belimi figurami premagala Poljakinjo Alicjo Sliwicko. Dva kroga pred koncem EP je na 17. mestu. Doslej je šestnajsta nosilka dosegla pet zmag, po dva remija in poraza ter ima šest točk. Unukova, ki je v prejšnjem krogu izgubila z Azerbajdžanko Gulnar Mamadovo, sedaj točko zaostaja za tretjim mestom. Vodi Ukrajinka Julija Osmak, ki ima 7,5 točke. Druga je Armenka Elina Danieljan, tretja Gruzijka Bela Kotenašvili, četrta pa še druga Ukrajinka Natalija Buksa. Te tri šahistke imajo po sedem točk.

SUZUKA - Svetovnega prvenstva v formuli 1 tudi letos zaradi koronavirusne pandemije ne bo na Japonskem. Po dolgih pogajanjih z organizatorjem in japonskimi oblastmi je moralo vodstvo tekmovanja dirko v Suzuki, ki je bila predvidena 10. oktobra, odpovedati, so danes sporočili s sedeža elitnega dirkaškega tekmovanja. VN Japonske je zaradi pandemije odpadla že lani.

ag/jz/kad/zza/tb/am/lr/ag
© STA, 2021