Pregled - Slovenija, 18. 8. (sreda)

Ljubljana, 18. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 18. avgusta

BRUSELJ/LJUBLJANA - Slovenija je v okviru porazdelitve bremena med državami članicami EU pri prevzemu afganistanskih sodelavcev unije pripravljena sprejeti do pet oseb, je dejal zunanji minister Anže Logar. S tem želi izkazati solidarnost z ostalimi članicami. Teh dodatnih do pet lokalnih sodelavcev EU bi Slovenija sprejela ob 14 Afganistancih - dveh tolmačih, ki so pomagali Slovenski vojski in so zaprosili za pomoč in zaščito Slovenije, ter njihovih družinskih članih. Prva družina že čaka na evakuacijo na letališču v Kabulu, medtem ko se druga še prebija v prestolnico, je povedal obrambni minister Matej Tonin.

BRUSELJ - Notranji ministri EU so se na izrednem zasedanju strinjali, da v države članice, ki so prizadete zaradi nezakonitih prihodov migrantov iz Belorusije, napotijo dodatne strokovnjake in potrebno tehnično opremo. Evropsko unijo so pozvali k dodatni finančni pomoči in se zavzeli za krepitev nadzora na zunanji meji EU, je po videozasedanju ministrov v Bruslju dejal notranji minister Aleš Hojs, ki trenutno predseduje EU. Položaj v Afganistanu ni bil na dnevnem redu, Hojs pa je napovedal, da bo slovensko predsedstvo v prihodnjih dneh predlagalo razpravo o stanju v tej državi.

LJUBLJANA - Ministrstvo za izobraževanje predlaga samotestiranje učiteljev, odločitev pa bo na svetovalni skupini za covid-19 in vladi, je v izjavi po sestankih z ravnatelji vrtcev in šol dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec. Ravnatelji s slišanim niso bili zadovoljni, saj da niso dobili nobenih konkretnih odgovorov. Ravnatelj ljubljanske Osnovne šole Livada Goran Popović je za STA dejal, da niso izvedeli ničesar in na koncu je bilo srečanje videti kot predavanje o situaciji, morebitnih težavah, priporočilih.

LJUBLJANA - Opozicija z napovedjo interpelacij stopnjuje pritisk na vlado Janeza Janše. Potem ko je SD v torek napovedala interpelacijo šolske ministrice Simone Kustec, je LMŠ danes razkril, da so spisali predlog interpelacij okoljskega ministra Andreja Vizjaka in pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča. Vizjaku (SDS) med drugim očitajo, da je "pri pripravi zakona o vodah kršil ustavo, zakonodajo in mednarodne sporazume ter zavestno ignoriral temeljna okoljska načela in izključeval strokovno javnost iz razprave". Dikaučič pa se je po oceni LMŠ v času, ko je minister, izkazal za izredno slabega varuha pravne države. V koaliciji predlagateljem interpelacij očitajo, da jim je le do rušenja vlade. Pravosodni minister z vsebino interpelacije uradno ni seznanjen. Očitke, ki jih je moč zaslediti v medijih, pa v celoti zavrača, so sporočili z ministrstva.

LJUBLJANA - Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je potrdil načrt UKC za spopadanje z novim epidemijskim valom. Po besedah predsednika sveta Matjaža Trontlja je največja zdravstvena ustanova v državi pripravljena na ta izziv. Prizadevali si bodo, da bosta delo in obravnava necovidnih bolnikov kljub epidemiji potekala kar se da nemoteno. Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da imajo v diagnostično-terapevtskem servisu na voljo 150 postelj za covidne bolnike, v Bolnici Petra Deržaja do 100 postelj, nekaj pa še na infekcijski kliniki.

LJUBLJANA - V torek so opravili 2228 testov PCR na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 385 okužb, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. V bolnišnicah se zdravi 57 covidnih bolnikov, osem več kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebuje devet bolnikov, dva manj kot dan prej. V torek so umrli trije covidni bolniki.

IZOLA - Čeprav je letošnji ulov rib precej slabši od lanskega, kmetijski minister Jože Podgoršek pričakuje, da bo jesenska sezona bistveno boljša in bo letošnji ulov primerljiv z minulimi leti. Trenutno potekajo tudi pogovori s Hrvaško glede ribarjenja v izključni ekonomski coni, je minister pojasnil ob delovnem obisku na slovenski obali.

LJUBLJANA - Prvi odzivi sindikalnih central na odgovor vlade glede povratka za mizo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) ESS so mešani, saj jim "odpira kar nekaj vprašanj". Kakšen bo njihov naslednji korak, bi bilo lahko znano prihodnji teden. Vlada je sicer v odgovoru sindikatom med drugim zapisala, da predstavniki delojemalcev pripisujejo ESS pristojnosti, "ki pripadajo izvršni in deloma tudi zakonodajni veji oblasti". Ob tem je pripravljena na podpis dogovora.

LOGATEC - Upravni odbor Zveze društev upokojencev Slovenije je ponovno razpravljal o pozivu k odstopu predsednika zveze Janeza Sušnika. Kot je po seji za STA dejal Sušnik, je upravni odbor odločil, da ostaja pri sklepu s prejšnje seje in da je torej vseh 13 predstavnikov pokrajinskih zvez društev upokojencev za to, da Sušnik ostane predsednik. Nekateri nekdanji funkcionarji Zveze so namreč ocenili, da zdajšnje vodstvo zveze v javnosti podpira ukrepe vlade in DZ, ki niso v korist prebivalstvu, predsednika zveze Sušnika pa so zato pozvali, da odstopi. Sušnik je poziv zavrnil.

LJUBLJANA - Novi lastnik Fotone, enega vodilnih svetovnih proizvajalcev laserjev, je londonski investicijski sklad Vitruvian Partners, poroča spletni portal Necenzurirano, ki se sklicuje na več neimenovanih virov. Koliko znaša vrednost transakcije, ni znano, po podatkih portala pa so zavezujoče ponudbe dosegale od 350 do 400 milijonov evrov. Zdaj je bila Fotona v lasti kitajskega sklada AGIC Capital, ki jo je leta 2017 kupil od ameriškega sklada Gores Group in podjetja T4M. Uradna cena tiste prodaje nikoli ni bila razkrita, neuradno pa je bilo govora o kupnini v razponu od 80 do 120 milijonov evrov.

LJUBLJANA - Agencija RS za okolje na podlagi mnenja Zavoda za gozdove Slovenije pojasnjuje, da ni jasno, ali je človeka v Šilentaboru v občini Pivka nedavno poškodoval medved ali medvedka. Je pa kmalu zatem prišlo še do enega bližnjega srečanja z osebkom rjavega medveda, zato je prišlo do odločitve o odstrelu.

LJUBLJANA - Komunalna odpadna embalaža se še naprej kopiči v skladiščih komunalnih podjetij, opozarja Zbornica komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije. V prvem polletju se je tako nabralo več kot 9000 ton neprevzete embalaže. Sistem ravnanja z odpadno embalažo ne deluje, opozarja direktor zbornice Sebastijan Zupanc.

LJUBLJANA - Pred Švicarijo v parku Tivoli se je začel festival Grounded, ki prepleta elektronsko glasbo, kritično misel in aktivizem ter na svojevrsten način promovira razpravo o pomembnih družbenih vprašanjih. Tema 5. izdaje je Država. Do petka se bo zvrstilo več kot deset delavnic, druženj, pogovornih in glasbenih dogodkov z več kot 50 sodelujočimi.

ms/jvo/mrn/pa/ms
© STA, 2021