Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 18. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KABUL - Nadaljujejo se evakuacije tujih in afganistanskih državljanov z letališča v Kabulu. Ameriška vojska je glede na navedbe Bele hiše doslej iz Afganistana odpeljala več kot 3200 ljudi, od tega 1100 v torek. V Nemčiji pa je davi pristalo letalo s 130 evakuiranimi osebami iz Kabula.

PORT-AU-PRINCE - Število smrtnih žrtev potresa, ki je minuli konec tedna prizadel Haiti, je glede na zadnje podatke naraslo za več kot 500 na 1941. Več kot 9900 ljudi je bilo poškodovanih, je v torek sporočila agencija za civilno zaščito v državi. Nadaljujejo se reševalne operacije, a jih ovira obilno deževje, ki ga je s sabo prinesla tropska nevihta Grace.

WASHINGTON - Bela hiša je v torek priznala, da je del ameriškega orožje in druge vojaške opreme v Afganistanu sedaj v rokah talibanov. Kot je dejal svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan, nimajo točnega seznama, kje je sedaj vsak kos vojaške opreme, s katero so ZDA oskrbele afganistanske vojake, velik del pa naj bi imeli sedaj talibani.

MARSEILLE - Na jugu Francije se nadaljuje boj proti požaru, ki se je v ponedeljek razplamtel v departmaju Var, nedaleč od mesta Saint Tropez na francoski rivieri. Ponoči se ognjeni zublji, zaradi katerih so evakuirali 7000 ljudi, niso širili, jih pa ob pomoči letal in helikopterjev še vedno poskuša spraviti pod nadzor približno 1200 gasilcev. Terjali so prvo smrtno žrtev.

TEL AVIV - Izrael je uvedel dodatne omejitvene ukrepe, potem ko so zabeležili hiter porast števila okužb z novim koronavirusom v državi. Po novem so covidna potrdila obvezna za vstop v večino javnih prostorov, med drugim za restavracije, kulturne ustanove, hotele, fitnese, pa tudi sinagoge, mošeje in cerkve.

KARLSRUHE - Nemško ustavno sodišče je odločilo, da so obresti, ki so v Nemčiji zaračunane v zvezi z davki, od leta 2014 neustavne. Obresti v višini šestih odstotkov letno so neustavne v luči izredno nizkih obrestnih mer, je ugotovilo sodišče.

WELLINGTON - Na Novi Zelandiji so v zadnjem dnevu potrdili še devet okužb z novim koronavirusom, dan potem ko je v državi začelo veljati strogo zaprtje zaradi prve potrjene okužbe v pol leta. Premierka Jacinda Ardern je pojasnila, da so vsi novi primeri povezanih z okužbo, ki so jo potrdili v torek.

VATIKAN - Papež Frančišek je v videu pozval k cepljenju proti covidu-19 z besedami, da je to "dejanje ljubezni". Odločitev za cepljenje je preprost, ampak učinkovit način za spodbujanje skupnega dobrega in medsebojne skrbi, je poudaril v okviru v ZDA osnovane kampanje za spodbujanje cepljenja proti covidu-19.

LUXEMBOURG - Območje z evrom je julija na letni ravni zabeležilo 2,2-odstotno inflacijo, v celotni EU pa so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 2,5 odstotka, je objavil evropski statistični urad Eurostat. Julijsko inflacijo so poganjale predvsem višje cene energije.

spo/spo
© STA, 2021