Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 17. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek nagovoril Američane o razmerah v Afganistanu, kjer so talibani po umiku ameriške vojske prevzeli nadzor. Umik iz države je ocenil kot upravičen. Poudaril je, da je šlo pri 20-letnem ameriškem posredovanju za boj proti terorizmu. Talibane je posvaril pred morebitnimi napadi na ameriške interese.

KABUL - Potem ko so davi znova odprli letališče v Kabulu, države nadaljujejo evakuacijske lete. Na enemu od prvih evakuacijskih letov danes naj bi Američani s transportnim letalom odpeljali več kot 600 ljudi. Z letališča v Kabulu je v smeri Uzbekistana poletelo tudi prvo nemško vojaško letalo, na njem pa je bilo le sedem ljudi.

VARŠAVA - Poljska je v ponedeljek obvestila Evropsko komisijo, da bo ukinila disciplinsko zbornico vrhovnega sodišča, ki je bila jabolko spora med Varšavo in Brusljem. Poljska vlada se je s tem odzvala na poziv komisije, ki je dala Varšavi čas do ponedeljka, da pojasni, kako bo spoštovala sodbo Sodišča EU glede disciplinskih postopkov proti sodnikom.

NEW YORK - Varnostni svet Združenih narodov je v ponedeljek pozval k takojšnjemu končanju nasilja v Afganistanu, kjer so oblast prevzeli talibani. Obenem bi se morala čim prej začeti pogajanja o oblikovanju nove in vključujoče vlade, ki ji bodo enakopravno pripadale tudi ženske, so zapisali v izjavi po izrednem zasedanju.

LONDON/WASHINGTON - Iz sveta se vrstijo pozivi glede humanitarne pomoči za Afganistan, potem ko so oblast prevzeli talibani. Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentioloni je pozval k oblikovanju humanitarnega koridorja. Ameriški predsednik Joe Biden pa je napovedal 500 milijonov dolarjev dodatne pomoči. Nobelova nagrajenka Malala Yousafzai je pozvala vse države, naj odprejo meje afganistanskim beguncev.

PORT-AU-PRINCE - Število smrtnih žrtev sobotnega rušilnega potresa na Haitiju je naraslo na 1419, še okoli 6900 ljudi je poškodovanih, so v ponedeljek sporočili iz tamkajšnje civilne zaščite. Oblasti predvidevajo, da so pod ruševinami še vedno ujeti številni ljudje, ki jih skušajo rešiti. Skrbi povzroča tudi tropska nevihta, ki je v ponedeljek dosegla državo.

WELLINGTON - Nova Zelandija po potrditvi prvega primera lokalnega prenosa okužbe z novim koronavirusom v šestih mesecih za tri dni ustavlja javno življenje. Kot je povedala premierka Jacinda Ardern, naj bi pri okužbi šlo za bolj nalezljivo različico delta, zaradi česar je po njenih besedah hitro ukrepanje toliko bolj nujno.

MARSEILLE - Na jugu Francije so zaradi gozdnega požara, ki divja v departmaju Var, preventivno evakuirali več tisoč ljudi, vključno s turisti v več kampih. S požarom, ki je izbruhnil v ponedeljek zvečer, se bojuje približno 750 gasilcev.

RIM/DUNAJ - V več delih Avstrije in na severu Italije je ponoči težave povzročalo silovito neurje. V zvezni deželi Salzburg so morali zaradi poplav in plazov reševati več ljudi, v Italiji so se z naraslimi potoki in rekami ter podrtim drevjem spopadali na Južnem Tirolskem, v Benečiji (Veneto), Furlaniji-Julijski krajini, Lombardiji in Emiliji-Romanji.

spo/spo
© STA, 2021