Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 16. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KABUL - V afganistanski prestolnici Kabul je po prihodu in zmagi talibanov, ki so prestolnico zavzeli brez odpora, zavladala panika. Več tisoč ljudi je preplavilo tamkajšnje letališče v obupnem poizkusu, da bi zapustili državo. Američani skušajo zavarovati letališče, pri tem pa tudi streljajo v zrak. Predstavniki talibanov so v prvih izjavah po prevzemu oblasti v Afganistanu med drugim obljubljali izboljšanje življenja Afganistancev. Tiskovni predstavnik skupine je poleg tega pozval k mirnim odnosom z drugimi državami.

WASHINGTON/BERLIN/PARIZ - Države skušajo iz Afganistana hitro evakuirati svoje državljane in tudi tiste Afganistance, ki so jim pomagali med njihovim delovanjem v tej državi. Američani so že izpraznili veleposlaništvo v Kabulu in osebje preselili na letališče. Nemčija je tja poslala novo letalo, podobno tudi Francija, Velika Britanija pa upa, da bo lahko na dan evakuirala od 1200 do 1500 ljudi. ZDA so v izjavi, ki se ji je pridružilo še 65 držav, tudi Slovenija, pozvale talibane, naj pustijo ljudi, da zapustijo Afganistan, če to želijo.

WASHINGTON - Spričo hitre vrnitve talibanov po odhodu tujih vojakov iz Afganistana je ameriški predsednik Joe Biden doma deležen ostrih kritik zaradi umika ameriške vojske, ki naj bi bil slabo voden. Pojavljajo se tudi ocene, da bi to lahko oslabilo podobo ZDA v svetu. Vlada sebi v bran izpostavlja, da je lanski dogovor o umiku ZDA delo predhodne vlade ter da večina ameriške javnosti podpira končanje "večnih vojn".

PORT-AU-PRINCE - Oblasti na Haitiju so v nedeljo sporočile, da je število žrtev sobotnega rušilnega potresa na Haitiju preseglo 1200. Reševalci medtem hitijo z iskanjem morebitnih preživelih med ruševinami, tudi zaradi bližajoče se tropske nevihte. V krajih na jugu države, ki jih je potres z magnitudo 7,2 še posebej hudo prizadel, so prebivalci spali kar na prostem.

OTTAWA - Kanadski premier Justin Trudeau je v nedeljo za 20. september sklical predčasne volitve, na katerih si bo prizadeval za nov mandat in vnovično osvojitev absolutne večine, ki jo je njegova liberalna stranka izgubila na volitvah leta 2019. Po mnenju Trudeauja so volitve nujne, da se ljudje izrečejo o nadaljnji poti izhoda iz pandemije.

KUALA LUMPUR - V Maleziji je po let 17 mesecih na položaju odstopil premier Muhidin Jasin, njegova vlada pa je po izgubi večinske podpore padla. Država se je tako sredi novega izbruha epidemije covida-19 spet znašla sredi iskanja vladne koalicije, saj predčasne volitve niso predvidene. Dokler ne bo oblikovana nova vlada, na položaju ostaja Muhidin.

LUSAKA - Novi predsednik Zambije je postal opozicijski kandidat Hakainde Hichilema, ki ga je volilna komisija ponoči razglasila za zmagovalca predsedniških volitev, ki so potekale minuli četrtek. V prestolnici Lusaka so številni ljudje proslavljali zmago politika, ki se je pred tem petkrat neuspešno potegoval za položaj predsednika.

spo/spo
© STA, 2021