Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 14. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Slovenska ženska košarkarska reprezentanca do 16 let je na Fiba evropskem prvenstvu v obliki challengerja v portugalskem mestu Matosinhos predčasno osvojila prvo mesto in se s tem uvrstila na svetovno prvenstvo do 17 let, ki bo prihodnje leto. Na četrti tekmi tekmovanja so Slovenke nadigrale Portugalsko in zmagale z rezultatom 72:53. Mlade košarkarice so turnir na Portugalskem, ki se končuje danes, začele 9. avgusta in dobile vse štiri zaenkrat odigrane tekme v skupini C, kjer so še reprezentance Rusije, Češke, Poljske, Belgije in Portugalske. Slovenke danes ob 19. uri čaka še tekma s Poljsko, ki pa bo zgolj prestižne narave.

LJUBLJANA - Ljubljana je v petek zvečer gostila finala 18. državnega prvenstva v košarki 3x3, ki je to sezono v prenovljeni podobi potekal pod imenom Hud basket. Veliki zmagovalci finalnega turnirja, ki je dal prvake v petih kategorijah, so postali košarkarji Pirana, ki so se veselili ubranitve naslova državnih prvakov. Finalno vstopnico si je skozi kvalifikacijske turnirje priigralo 34 ekip. Pirančani - Tilen Zalar, Gašper Ovnik, Anže Srebovt, Simon Finžgar - so na Slovenski cesti v Ljubljani prišli do tretjega zaporednega naslova državnih prvakov. V konkurenci članic je slavila ekipa Ljubljana Hot shots v postavi Katja Sever, Zala Šrot, Špela Berus in Eva Zoja Dolanc.

PARIZ - Športni direktor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Kit McConnell je v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da ni nobene možnosti, da bi bil karate, ki je letos v Tokiu doživel olimpijski prvenec, tudi v Parizu čez tri leta del olimpijske družine. V preteklih dneh sta se francoski olimpijski prvak v karateju do 67 kg Steven Da Costa in francoska ministrica za šport Roxana Maracineanu trudila prepričati odgovorne, da bi bil karate tudi na programu prihodnjih poletnih OI, ki bodo leta 2024 v Franciji, a neuspešno. McConnell je pojasnil, da dodajanje oziroma spreminjanje športov za Pariz ni mogoče že nekaj časa, saj je bil končen seznam določen že pred Tokiem 2020. Vseeno pa ni izključeno, da se ne bi karate kdaj v prihodnosti zopet vrnil v olimpijsko druščino.

MIAMI - Kanadski hokejski zvezdnik Joe Thornton bo še 24. sezono v karieri odigral v severnoameriški ligi NHL. Dvainštiridesetletni napadalec je namreč podpisal enoletno pogodbo s Florida Panthers. Thornton je bil leta 1997 kot prvi izbran na naboru lige NHL (Boston Bruins), do tega trenutka pa je odigral 1680 tekem v najmočnejšem hokejskem tekmovanju. S tem je na drugem mestu med aktivnimi hokejisti po številu odigranih tekem ter šesti na večni lestvici. Na vrhu je s 1779 Kanadčan Patrick Marleau, ki trenutno nima kluba, a še upa na nadaljevanje kariere v ligi NHL. V minuli sezoni je prehitel legendarnega Gordieja Howa (1767).

jz/kad/alz/jz
© STA, 2021